Áder János és az álláskeresők

Radikális gazdaságpolitikai váltásra és új kormányra van szükség ahhoz, hogy megváltozzon a kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzet – jelentette ki Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szombati vásárhelyi fórumán.
Áder János és vendéglátója, Lázár János Fotó: Tésik Attila

– Kormányváltásra van szükség, többek közt azért, mert e szociális otthon normatív támogatása egy kormánydöntés értelmében egyharmadával csökkent, ezért a városnak több száz milliót kell az intézmény kasszájába tenni, hogy továbbra is mindenre jusson pénz – indokolta Lázár János, a KDNP és a Fidesz közös országgyűlési képviselőjelöltje, miért a Kovács-Kűry Időskorúak Otthonában tartott fórumot szombaton délután vendégével, Áder Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével.


Újra bevezetnék a többletnormatívát

A hódmezővásárhelyi fórum előtt Áder János a térségi parlamenti képviselő, Martonosi György meghívására Makóra is ellátogatott. Sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, a polgári kormány idején plusznormatívával támogatták a kistelepülések intézményeit. Ezt a szocialista kormány megnyirbálta – ezért zárnak be sorra a falvak óvodái, iskolái. A Fidesz újra bevezetné a többletnormatívát. Ezenkívül – adókedvezménnyel vagy más formában – támogatást adna a diplomás fiataloknak, ha visszatérnek szülőfalujukba.

– A Foglalkoztatási Hivatal legfrissebb adata szerint az álláskeresők száma 436 ezerre nőtt. Hiller István pártelnök az MSZP hétvégi konferenciáján kétszázezer új munkahelyet ígért. Négy évvel ezelőtt ennek a dupláját ígérték, de ez sem valósult meg – mondta a frakcióvezető.

– Az elmúlt négy évben hónapról hónapra nőtt a munkanélküliek száma, még a legfejlettebb régiókban is, ebből a legdrámaibb, hogy minden ötödik pályakezdő diplomás állástalan – mondta. A frakcióvezető szerint a kedvezőtlen foglalkoztatási helyzet megfordításához új, polgári kormányra van szükség, mely a munkanélküliséget úgy akarja csökkenteni, hogy a társadalombiztosítási járulék 10 százalékkal mérsékli.

.