Adják-veszik az ingyenes ebédet Vásárhelyen

A hódmezővásárhelyi önkormányzat gyorshírszolgálata arról számolt be, hogy a konyhán dolgozók tapasztalata szerint néhány szülő eladja azt az ebédjegyet, amit azért kapott a család, hogy a gyermeküknek a nyári szünetben is jusson napi egy tál meleg étel.

Munkatársunktól

A nyári ingyenes gyermekétkeztetés azoknak a 6–10 év kö­­zötti vásárhelyi gyermekeknek jár, akik után a szüleik gyermekvédelmi kedvezményt kapnak. Az igényelt ebédjegyek névre szólóak. A polgármeste­­ri hivatal gyorshírszolgálata szerint azonban nem mindig azok mennek az ételhordóval a Kalmár Zsigmond-középiskola ebédlőjébe, akiké a jegy.


A konyhán dolgozóktól úgy értesült a városháza, hogy vannak szülők, akik üzletelnek a havi ebédjeggyel, amit 5 és 17 ezer forint között adnak el.


Korábban a rászoruló gyermekek az ebédlőben fogyaszthatták el az ételt, amit a szülők kérésére változtattak meg, hogy a maradék ne vesszen kárba. Otthon, ha marad az ebédből, azt később is meg­eheti a gyermek. Ez a legtöbb rászoruló családban így is van. Örülnek a segítségnek.


– Az ételhordós megoldás elméletileg tehát bevált, ha egyes szülők nem akarnának pénzt csinálni az ingyenes tá­mogatásból. Kollégáink változatos magyarázatokat szoktak kapni: az ebédjegyet a trükközők „elhagyták", mások „odaadták náluk is rászorulóbbaknak". De akadt olyan család is, amelyik a már tőle kiemelt, tehát nem vele élő gyerekek után vette fel a jegyeket – írta a gyorshírszolgálat.


A trükközőket igyekeznek ki­­szűrni. A városházán keresik a szankcionálás lehetőségét. A gyorshírszolgálat szerint annak lenne visszatartó ereje, ha az érintetteket egy évre ki­­zárnák a települési támogatá­sok köréből, és az érintett gye­­rekeken az önkormányzat másféle módon segítene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!