Államtitok marad a tárgyalás története

Hódmezővásárhely - A Seuso-kincsek másik felének visszaszerzését is tervezik – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki az egyeztetést irányította. Csütörtökön Vásárhelyen exkluzív részleteket árult el a hét ezüsttárgy hazahozatalával kapcsolatban, de hozzátette: a tárgyalás és a szállítás története államtitok.

Török Anita

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A legnagyobb titokban, szombat éjszaka szállították Magyarországra, a budapesti Szépművészeti Múzeumba a TEK munkatársai a Seuso-kincsek egy részét, 7 darab ezüsttányért és -kancsót. A római kori lelet megérkezéséről [namelink name="Lázár János"] vásárhelyi országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár telefonon tájékoztatta Orbán Viktort.

– Amikor felhívtam a miniszterelnök urat, hogy Magyarországon vannak a műtárgyak, azt mondta: ne legyek elégedett magammal. Ahogy [namelink name="Baán László"], a Szépművészeti Múzeum igazgatója se. Azonnal azt kérdezte: mikor lesz itt a kincs másik fele? – árulta el lapunknak csütörtökön Vásárhelyen Lázár János. Baán Lászlóval 1,5 éves tárgyalássorozat után állapodtak meg a kincsekről.

Nagyon kíváncsi volt már a Seuso-ezüstökre, mesélte lapunknak Lázár, amelyek évtizedekkel ezelőtt rejtélyes körülmények között kerültek ki az országból, és ugyanolyan rejtélyesen érkeztek vissza. Még 2012 nyarán ásta bele magát az ügybe. Akkor Orbán Viktortól azzal kapta meg a feladatot: „sokaknak beletört már a bicskája!". Puzzle-darabokból kellett összerakni, kié, és kihez tartozik a kincs. Végül sikerült azzal az angol testvérpárral találkozni, aki örökségként jutott a kincs egy részéhez.


Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója az Országházban kiállított Seuso-kincsekkel. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója az Országházban kiállított Seuso-kincsekkel. Fotó: MTI/Bruzák Noémi A korszak legértékesebb leletének számító Seuso-kincseket ókori rézüstben tárolták, abban volt a 14 ezüsttál, -kancsó, amikor minden valószínűség szerint az 1970-es években egy kőbányában, Polgárdi és Szabadbattyán között Sümegh József megtalálta. A fantasztikus lelet lett a veszte, amiatt ölték meg. 1980-ban felakasztva találták egy pincében – magyarázta Lázár. A központi Seuso-tál több mint 8 kilogrammos. Közepén egy lakomát ábrázoltak, Balatonra utaló felirattal. Seuso római polgár dicsőségére készülhetett a készlet – tette hozzá az államtitkár.

– A 80-as években került be a nemzetközi műtárgy-kereskedelembe. Később 40 millió fontért egy angol befektetési csoport próbálta értékesíteni egy aukción, ekkor robbant ki a nemzetközi botrány. Amerikában per is volt a szenzációs lelet miatt, harcba szálltak a libanoniak, a horvátok is érte, de végül mindenki bukta – mesélte az államtitkár.

A magyar állam soha nem mondott le a tulajdonjogról, ezért Lázár szerint olyan megoldásban kellett gondolkodni, ami nem adásvétel. 2013 végén kötöttek szerződést az 1600 éves római kincsek visszakerülésének feltételeiről, arról, az angolok milyen költségekre tartanak igényt. A nyilvánosság teljes kizárásával zajlott a tárgyalás, a hazahozatal is – 80 százaléka államtitok. A megállapodás részleteibe sem akart belemenni, mert azt tervezik, a többi 7 tárgyat is visszaszerzik.

– Korábban az állam arról tárgyalt, a 14 darabos leletért 100 millió eurót fizet. Ehhez képest méltányos a kialkudott 15 millió euró, ami egy igazságos őrzési díj, megváltás – vélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!