Állták a sarat és precíz munkát végeztek a versenyzők a szántóversenyen

Harminchárman neveztek hét kategóriában a IX. Regionális Szántóversenyre, a megmérettetés mellett a XI. Motoros Találkozó is várta az érdeklődőket Székkutason szombaton. A rendezvényt majdnem elmosta az eső, de a megnyitóra elállt, és a verseny idején még a nap is kisütött.

Kovács Erika

Idén Pál András székkutasi gazda szárítótelepénél rendezték meg a szántóversenyt, Székkutas I. kerületében. Összesen 33 versenyző jelentkezett a hét kategóriában megrendezett megmérettetésre.

Állták a sarat és precíz munkát végeztek a versenyzők a szántóversenyen. Fotó: Kovács Erika - GALÉRIA

– A mezőgazdasági élet feltételeit, ritmusát a gabonatermesztéshez kapcsolódó munkák adják, mindehhez párosul a vidéki ember szorgalma, amely a hagyományaihoz, szokásaihoz történő ragaszkodását tükrözi – mondta Farkas Sándor miniszterhelyettes a IX. Székkutasi Hagyományőrző Szántóversenyen. Kiemelte, hogy az Agrárminisztérium számára fontosak a szántóversenyek, hiszen nagymértékben hozzájárulnak az agrárium népszerűsítéséhez, egyszerre ápolják a hagyományokat és adnak teret a legmodernebb technikák megismeréséhez. A korszerű technológiával felszerelt gazdaság, a mögötte lévő emberi tudás, kitartás, szorgalom és legfőképpen gyakorlat egyaránt fontos tényezők. A szántási munkálatok során kulcsszerepe van a minőségi munkavégzésnek, mivel ez az egyik alapja a jövő évi termésnek. A verseny pedig nem csak versengés, megmérettetés, hanem gyakorlatszerzés és tanulás is.


Szél István, Székkutas polgármestere, a NAK Csongrád megyei elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, idén rekordszámú versenyző vállalta a megmérettetést. A versenyzőknek nem volt könnyű dolguk. Az előző napi eső miatt nagyon felázott a talaj, ennek ellenére az indulók, illetve a gépek és a lovak szó szerint és átvitt értelemben is állták a sarat.

Állták a sarat és precíz munkát végeztek a versenyzők a szántóversenyen. Fotó: Kovács Erika - GALÉRIA



Eredmények


I. kategória – 2-3 testű ágyeke: 1. Baranyi Zsolt (Székkutas); 2. Nánai Attila (Hódmezővásárhely); 3. Várdai Bence (Orosháza).

II. kategória – nagy ágyeke: 1. Vörös János (Hódmezővásárhely); 2. Kopornyik János (Székkutas).

III. kategória – kis váltvaforgató eke: 1. Fodor Tamás (Jászkisér), 2. Zsedényi Károly (Székkutas); 3. Dezső Ernő (Székkutas).

IV. kategória – nagy váltvaforgaó eke: 1. Gyöngyösi Sándor (Orosháza/Székkutas); 2. Neller Zoltán (Orosháza); 3. Bila Miklós (Székkutas).

V. kategória – ifjúságiak: 1. Farkas Máté (Jászkisér); 2. Vezendi Gábor (Székkutas); 3. Kotormán Bence (Hódmezővásárhely).

VI. kategória – lovas szántás: 1. Csorba Ferenc (Pusztaszer); 2. Vakulya Norbert (Balástya); 3. Vakulya József (Balástya).

VII. kategória – veterán traktorok: 1. Jóljárt Dávid (Sándorfalva); 2. Bitó Tibor (Balástya); 3. Kádár István (Körösladány).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!