Amerikában is forgat a vásárhelyi Varga Árpád

Hollywoodban is forgatott már Varga Árpád. A vásárhelyi filmrendező 30 éve van a szakmában, számos film fűződik a nevéhez, több díjat is kapott már. Jelenleg az 50 éves Los Angeles-i Kárpátok Néptánc Együttes dokumentumfilmen dolgozik.

Antal Sándor

– A Kontroll baleset-megelőzési rövidfilm etűd kategóriában nyert első helyet, míg a Tábori levelezőlapok erdővárosból című film különdíjat kapott – sorolta legutóbb kapott díjait Varga Árpád. A vásárhelyi filmrendező 30 éve van a szakmában, alkotásait a XI. Göcseji Filmszemlén ismerték el.


– Erdőkertesben 1944-ben hoztak létre egy munkatábort, ami azóta feledésbe ment. A Pest megyei településen élők közül sokan nem is emlékeznek már rá. Három túlélőről tudunk, akik közül ketten meg is szólalnak a filmben – mondta Varga Árpád. Hozzátette, a téglagyári munkaszolgálat és a holokauszt helyi áldozatainak állítanak emléket. A Kontrollt pedig már a rendőrség is átvette, és a Csongrád megyei balesetmegelőzési programokon vetítik. Emellett tervezik, hogy minden mozinak eljuttatják, szabad felhasználásra.

 

A híres Hollywood felirat mellett forgatott Varga Árpád (jobbról) a néptáncosokkal.  Fotók: DM

A híres Hollywood felirat mellett forgatott Varga Árpád (jobbról) a néptáncosokkal. Fotók: DM

Varga Árpád egy éve a mindszenti Máriás Ferenc erdész Életem című dokumentumfilmjével is díjakat nyert. A film Los Angeles-i és New York-i bemutatását is megszervezték az ott élő magyaroknak. Amerika nem ismeretlen környezet a vásárhelyi férfi számára. Járt már az ország filmiparközpontjában, Hollywoodban, ahol néptáncosokkal forgatott klipet. Jelenleg egy 50 perces dokumentumfilmen dolgozik. – Idén 50 éves a Los Angeles-i Kárpátok Néptánc Együttes. Szinte az egész film Amerikában játszódik, de még szükség van forgatásokra – mondta a filmrendező, aki hozzátette, nemcsak a néptáncról, hanem a magyarságról is szól majd a filmje.


A munka során közel 50 interjú készül el, amelyek közül az idő rövidsége miatt nem tud mind bekerülni a filmbe. – Ezek érdekes életutak, így azt tervezem, hogy külön archiválom őket – tette hozzá az 1999-től önálló filmrendezőként dolgozó Varga Árpád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!