Aratóünnep Mindszenten

Mindszent - Felvonulással egybekötött hagyományőrző aratóünnepet rendeztek szombaton Mindszenten. A lovas kocsis, traktoros menet a Köztársaság térről indult, és mintegy öt kilométer után érkezett a búzatáblához, melyet a helyi plébános megszentelt a tavalyi búzából készült kenyérrel együtt.

Munkatársunktól

Ezután a hagyományoknak megfelelően az aratók bandagazdája alkudott a bérre a föld tulajdonosával, majd az egyezségre – mely négyszögölenként egy véka búzáról, egy szál kolbászról, egy kiló szalonnáról és egy liter pálinkáról szólt – áldomást ittak. Következhetett a munka: korhű ruhákban és a régi időket idéző szerszámokkal, két-háromszáz négyszögölnyi termény „esett áldozatul" az éles kaszáknak. Ezt kévékbe kötötték és keresztbe rakták.

Aratóünnep Mindszenten. Fotó: Tésik Attila

Aratóünnep Mindszenten. Fotó: Tésik Attila
Közben az asszonyok énekeltek, szalonnával, kolbásszal lekváros kenyérrel és kaláccsal, valamint házi pálinkával kínálták az érdeklődőket. Az aratók, amint illik, koszorút is készítettek, amit a föld gazdájának ajándékoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!