Az egyik örül, a másik attól tart, becsődöl

Hódmezővásárhely - Csőd közelbe kerülhet dr. Mester János vásárhelyi háziorvos, ha a kormány nem kompenzálja a megszűnő vizitdíj okozta bevételkiesését. A doktor tavaly még egy beteg elme szörnyszüleményének nevezte a pénzszedést, de aztán megpróbálta fejleszteni belőle a praxisát.

Munkatársainktól

A mindszenti dr. [namelink name="Abdul Rahim"] tavaly mérgelődött a vizitdíjon, most ezért örül az igenek győzelmének. A szentesi dr. Vig István tavaly is, most is lakonikusan vette tudomásul a változásokat.

A vizitdíjat tavaly március elsejével kellett szedniük a háziorvosoknak. Egy évvel ezelőtti írásainkban megszólaltattunk több doktort is a 300 forintok beszedéséről. Most meg arra voltunk kíváncsiak, mi a véleményük a nép döntéséről. A vásárhelyi dr. Mester János tavaly február végén még úgy nyilatkozott lapunknak a vizitdíj bevezetéséről, hogy ez csak egy beteg elme szörnyszüleménye lehet.

– Becsődölök. Most költöztem új helyre, s a kiesés miatt nem tudom majd fizetni a bérleti díjat. Ha az államtól nem kapok kompenzációt, akkor nem marad pénz fejlesztésre sem – mondta dr. Mester János.

A vásárhelyi háziorvos szerint éves szinten kétmillió forinttól esik el, s az ekkora összegű finanszírozást már el is vonták tőle. Nemrég szerződést kötött egy közel kétmilliós eszközfejlesztésre, ami kedvezményekkel és tíz hónapos kamatmentes részletfizetéssel járt volna. A megállapodást a népszavazást követően felmondta. Új adminisztrátort is felvett, de tőle is kénytelen lesz április elsejével megválni, ha nem lesz kompenzáció.

[namelink name="Abdul Rahim"] tavaly a bevezetéskor mérgelődött. Most örül, hogy győzött a népakarat.
Fotó: Tésik Attila

Mindszenti kollégája, dr. [namelink name="Abdul Rahim"] tavaly februárban azt mondta: minden olyan parlamenti képviselő, aki elfogadta az egészségügyi reformot, nem más, mint beteggyilkos; ő és kollégái nem arra esküdtek fel, hogy pénztárosok legyenek.

– Örülök, hogy a nép akarata teljesült, s nem kell majd a betegeimtől beszedni a háromszáz forintot. Ugyanis ez egy kicsit nehéz számomra, látom, sokuknak még ekkora összeg is sok. A becsületem sokkal fontosabb, mint az a várható kiesés, amit a vizitdíj eltörlése okoz – fejtette ki most a véleményét [namelink name="Abdul Rahim"].

Egyáltalán nem lepődött meg a népszavazás eredményén a szentesi dr. Vig István. A vizitdíj bevetésekor a szentesi háziorvos lapunknak azt mondta: elfogadja a kormány döntését. Most azt mondta: elfogadja a választók döntését.

Szerinte egyébként a vizitdíjat Magyarországon nem megfelelőképpen vezették be, megijedt tőle a társadalom, más országokban van létjogosultsága az egészségügyben hasonló megoldásoknak. Háziorvosi praxisában havonta körülbelül hatvanezer forint bevételt jelentett ez eddig, melyet elsősorban arra költött, hogy megfeleljen a tárca új előírásainak. A vizitdíj kifizetése és átvétele szerinte az orvos és a beteg számára is szokatlan helyzet volt, úgy véli, a készpénz nem való a rendelőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!