Baloghné könnyes búcsúja Mártélyon

Mártély - Öt cikluson, 20 éven át szolgálta Mártélyt polgármesterként Balogh Jánosné (55), aki a mostani önkormányzati választáson már nem indul, teljesen visszavonul a közélettől, és a jövőben minden idejét családjának és vállalkozásának szenteli. A hétfői, utolsó közmeghallgatáson búcsúzott a helyiektől.

Imre Péter

– Az utolsó közmeghallgatás bensőséges, családias hangulatú volt, sokan eljöttek, megtelt a faluház. Megható volt, hogy a falugyűlés végén a teremben lévők állva megtapsoltak, igaz, azt nem skandálták, hogy „Vissza, vissza!". Mindenki könnyezett – mesélte [namelink name="Balogh Jánosné"], Mártély búcsúzó polgármestere, aki 20 évig állt a település élén.

– Emelt fővel, egyenes gerinccel, mehetek végig a falu utcáin. Annak idején, 1994-ben iskolaigazgatóként azért vágtam bele a politizálásba, vállaltam közéleti szereplést, mert már akkor tervezték a felső tagozat megszüntetését, a diákok buszoztatását Vásárhelyre, Mindszentre vagy Szentesre. Fiatalon tele voltam energiával, tervekkel, és a képviselők, a falu is felsorakozott mögöttem. Most azért hagyom abba, mert ez nem nyugdíjas állás, lehetőséget kell adni az ifjaknak, és úgy érzem, már nincs annyi erő bennem, mint 20 évvel ezelőtt – fejtegette Baloghné Jutka.

Az elmúlt 20 évben összenőtt Mártéllyal, családja is tudta: „első a falu, csak utána következik a vasárnapi húsleves", de előfordult, hogy a rendezvények, kötelezettségek miatt az sem került az asztalra. Két lánya nyugodt családi hátteret biztosítva mindig mellette állt, és most azt mondták: – Anya, nagyon büszkék vagyunk rád, ennél több nem kell egy édesanyának – idézte fel Balogh Jánosné gyermekei reakcióját.

Mikor a 20 év legnagyobb eredményeiről kérdeztem, közölte: egyet nem tud kiemelni, de a legfontosabb talán az, hogy a falu igazi közösségként „működött", egyet akart. Nagy siker volt a mártélyi kavalkád, a németországi és erdélyi testvértelepülési kapcsolat, és az is felemelő érzés volt – emlékezett –, amikor erdélyi, nyárádremetei barátaik Mártélyon tették le az állampolgársági esküt. – Mégis az élre kívánkozik, hogy egy 1300 fős település önálló szennyvíztisztítóval, teljes csatornázottsággal rendelkezik, száraz lett a falu, megszűntek a belvízgondjaink – vázolta a búcsúzó polgármester, aki a kellemetlen momentumok közé sorolja a csatornázás körüli hisztériát, az állandó fejtörést, gondot a tanintézménnyel kapcsolatban, amiért szinte egyfolytában küzdöttek. – Akadtak harcok és ünnepek, és jó érzés, hogy utolsó ciklusom végére lezártuk a múltat, tisztáztuk a félreértéseket [namelink name="Lázár János"] országgyűlési képviselővel, aki arról biztosította a helyieket, mindent megtesz Mártélyért – jelentette ki.

Balogh Jánosné úgy döntött, hátat fordít a közéletnek. A szerző felvétele

Balogh Jánosné úgy döntött, hátat fordít a közéletnek. A szerző felvétele
– Őszintén mondom, még nem tudom, mit fogok csinálni ezután, a következő három hónap sok mindent eldönthet, valószínűleg a vállalkozásommal törődöm majd többet. A falugyűlésen úgy fogalmaztam: ha még egyszer valaki a nevedet kiabálja, ne nézz vissza, vagyis nincs visszaút, a közéletből teljesen kivonulok. Most már a családé a főszerep, szeretném mindazt pótolni, ami a politika miatt kimaradt az életemből, szeretnék majd unokázni, és arra is figyelek, hogy a húsleves vasárnap mindig időben ott legyen az asztalon.

Indítás és üzenet

Balogh Jánosné Jutka 1994-ben dr. Rapcsák András unszolására indult az önkormányzati választáson. Rapcsák – mondta búcsúzó beszédében Baloghné – mindig tiszteletben tartotta a falu önállóságát, sok fejlesztés az ő segítségével valósult meg, és az egyik nagy sikerű kavalkádon viccelődve megjegyezte: „Jutka, Vásárhelyt, remélem, nem akarod Mártélyhoz csatolni!" Baloghné a következőket üzeni az utána jövőknek: „Attól még nem lesz valaki vezető, hogy a beosztást elnyeri, csak attól, ha tisztelik, hisznek benne és követik".

Címkék#Mártély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!