Bánhidiék törpekecske gidája kisebb a macskánál

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Bánhidi család két éve foglalkozik kameruni törpekecskékkel, ma 14 állat alkotja az állományt. A legfiatalabbak kéthetesek. A macskánál is kisebbek. <br>

Munkatársunktól

Vadasparkok és magánházak egyik kedvelt, aranyos állata napjainkban a kameruni törpekecske, amelynek tartásával, tenyésztésével – kifejezetten hobbiszinten – két éve foglalkoznak Vásárhelyen Bánhidiék. Bánhidiné Oláh Ildikó az interneten szörfözve akadt rá a kecskékre, az első két példányt, anyát és fiát Makóról szerezték be, de Hernádról is vásároltak. Pillanatnyilag öt anya, egy-egy bak és ivartalanított bak, három négy hónapos és négy kéthetes gida alkotja a csapatot, amely a Tulipán utcai ház kertjében él.

– Nincs velük különösebb gond, konyhai zöldségmaradékkal, kis takarmánnyal megelégszenek – mondta Bánhidiné Oláh Ildikó. – De mi, a férjemmel, valamint a gyerekekkel, a 4 éves Péterrel és a 13 éves Fannival elkényeztettük őket: amikor meglátnak bennünket, már tudják, számíthatnak egy kis nasira: almát, szárított kenyeret, répát, káposztalevelet kapnak ilyenkor.

Kettesben, békésen. Termetre egyformák, selymesek, aranyosak. Fotó: Tésik Attila

Kettesben, békésen. Termetre egyformák, selymesek, aranyosak.
Fotó: Tésik Attila

Azért figyelni kell rájuk, ha beszabadulnak a kertbe, elkezdenek legelni, és alapos munkát végeznek a kifejletten mindössze 50–60 centiméter magas, 70 centiméter hosszú, 15–25 kilós kameruni törpekecskék. A gyerekek általában szeretik őket, általuk, segítségükkel is megtanulhatják, miként kell egy állatról gondoskodni. Mint a házi kedvencek, kézből is elfogadják az ételt – mesélte a férj, Bánhidi Balázs.
Biztos sokan arra is kíváncsiak, hogy csak hobbijószágok, vagy hasznosíthatók valamire? Bánhidiék elárulták: ehető a húsuk, ők is készítettek és ettek már ebből főzött pörköltet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!