Benkő Sándor lányának épít fogatot

Mártély - A fogathajtás legendás alakja, Benkő Sándor három éve versenyzett utoljára. Manapság lányának, Noéminek épít kettes fogatot. A főszerepet azonban most a 20 hónapos unoka, Levente játssza a családban, már ő is megbarátkozott a lovakkal.

Imre Péter

A mártélyi Benkő Sándor (58) a magyar fogathajtó sport legendás alakja. Pályafutása során nyert bajnokságot és magyar derbit kettes fogatával, valamint világbajnoki ezüstérmet is őriz. Három éve ült utoljára bakon versenyen, fiatal csikókat próbált ki, azt tervezte: megpróbálja kiharcolni az indulás jogát a 2009-es kecskeméti világbajnokságra. Nem sikerült.

– Parasztéknál nem szaladt a ló – közölte nevetve Benkő Sándor, majd „lefordította" a mondást: – Nem volt pénzünk, nem sikerült elegendő szponzort megnyerni az ügynek, így bele sem vágtam. Pedig jó lett volna magyarországi világbajnokságon búcsúzni a sportágtól, a közönségtől. Már nem akarok versenyezni, inkább Noémi lányomnak építek egy ütőképes kettes fogatot. Jó hírekről számolhatok be: a teljes felszerelés rendelkezésre áll, jól dolgozik együtt a két 12 éves paci, Tiara és Helga, és az elképzelések szerint én leszek a segédhajtó. Bár jelenleg ez a projekt egy darabig nem aktuális... – mondta sejtelmesen.

Benkő Sándor és 20 hónapos unokája, Levente. A lovakat szeretik, ugye? Fotó: Karnok Csaba

Benkő Sándor és 20 hónapos unokája, Levente. A lovakat szeretik, ugye?
Fotó: Karnok Csaba

Majd elárulta: a közelmúltban gyarapodott a család, unokája, Levente 20 hónapos, és Noémi most érthetően vele foglalkozik, nem az állatokkal. A Benkő lány sem kezdő a lovas szakmában, egyes fogat kategóriában bajnok és többszörös magyarderbi-győztes. A hagyományokat folytatva már a legifjabb családtag is megbarátkozott a lovakkal: Levente korát meghazudtolva lovagol, fogatot hajt – igaz, még a szülők vagy a nagyszülők felügyeletével. De peckesen ül a nyeregben, fogja a szárat, és nem jön zavarba, ha az öreg Ufi megmozdul alatta. Levente édesapjáról még nem szóltunk: ő Risztov Csaba, az úszóklasszis, Risztov Éva bátyja. A két família kertszomszéd, nem volt nehéz az ismerkedés.

Előbb-utóbb újra komoly szerepet játszhatnak a lovak is, és a cél: a világbajnoki szereplés – árulta el Benkő Sándor, aki lehet, hogy még az unokájának is építhet fogatot. Addig maradnak a dolgos hétköznapok: Benkőék sertéstartással, földműveléssel foglalkoznak, ebből próbálják megteremteni – a napi betevő mellett – a sportolás anyagi hátterét, és bíznak benne: parasztéknál is szaladhat majd a ló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!