Berki Krisztiánnal ússza át a Balatont Fanni

Hódmezővásárhely - A tévészereplés és a szépségverseny lehetőség, hogy kiálljon a fogyatékkal élő emberekért – mondta Illés Fanni paralimpikon úszó, aki 15 társával 3 hétig Vásárhelyen edzőtáborozik. A 22 éves kerekes székes szépségkirálynő láb nélkül született. Az Édes Élet című tévéműsorban Berki Krisztiánnal úszott versenyt.

Török Anita

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Egy hónap alatt tanultam meg 3 úszásnemet, gyógyúszással kezdtem. Akkor 12 éves voltam, pár hónappal később már versenyeztem – mesélte [namelink name="Illés Fanni"], a paralimpikon úszóválogatott tagja tegnap Vásárhelyen. 15 társával 3 hétig edzőtáboroznak a városban, készülnek az augusztus 4-i hollandiai Európa-bajnokságra.

Fanni 22 éves, láb nélkül született. Egy Keszthely melletti kis faluban, Reziben nevelkedett. Nemcsak kiváló úszó, szépségkirálynő is. Márciusban a kerekes székesek szépségversenyén kapta meg a koronát. [namelink name="Berki Krisztián"] egykori labdarúgóval versenyt úszott a TV2 Édes Élet című műsorában.

– Sokan nem gondolják, hogy sportoló vagyok. A szépségkirálynői címnek és az Édes Életnek köszönhetően ismertek meg. Sajnos nem az eredményeim miatt, pedig Európa-bajnoki bronzérmes vagyok. A paralimpiai válogatott is szép sikereket ér el, ez viszont, úgy érzem, nem nagyon érdekli az embereket – jegyezte meg a fiatal sportoló. Számára a tévészereplés és a szépségverseny is lehetőség arra, hogy kiálljon a fogyatékkal élő emberekért.

Illés Fanni láb nélkül született. Az úszás kitartásra tanította. Fotó: Török Anita

Illés Fanni láb nélkül született. Az úszás kitartásra tanította. Fotó: Török Anita

 Napi 10-14 kilométer

A paralimpikon válogatott már sokadik alkalommal edz Vásárhelyen, ahol kiválóak a körülmények – mondta Sós Csaba, a csapat szövetségi kapitánya. Naponta 4 órát, 10-14 kilométert úsznak, plusz az erőnléti edzés – hallottuk Fanni csapattársától, Tóth Tamástól, aki végtaghiánnyal született. A londoni olimpián 2 ezüstérmet, a 2011-es Eb-n aranyérmet, 3 bronzérmet, a 2010-es világbajnokságon és a 2009-es Eb-n bronzérmet nyert.

– Többen azt hiszik a fogyatékkal élő társaim közül is, azért szerepelek, mert menő akarok lenni. Tévedés. Ne gondolja senki, hogy könnyű a televízióban láb nélkül megmutatni magam. Még az utcán sem könnyű végiggurulni kerekes székkel. Kapok hideget-meleget, akadnak, akik bunkón beszólnak. Berki Krisztiánt is azért kerestem meg, mert megosztó személyiség, ahogy szerintem a fogyatékkal élők is azok, sajnos. Az emberek többsége azonban segítőkész. Bár, amikor Amerikában voltam edzőtáborban, nem kellett gyomorgörccsel kerekeznem az utcán, mint itthon, hogy mit szólnak hozzám. Bízom benne, a szerepléseimmel népszerűsítem a paralimpikonokat – magyarázta Illés Fanni. Krisztiánnal azt tervezik, átússzák a Balatont. Fanni az edzőtáborban naponta kap tőle SMS-t, motivációs zeneszámokat.

– Lehet mondani, milyen nagy az arca Krisztiánnak, de ő ússza át velem a Balatont. Melyik celeb vállalná ezt? Én nem vagyok celeb, csak sportoló – hangsúlyozta a fiatal lány. Jelenleg az ELTE magyar szakán tanul, de szeretne váltani, pszichológiát hallgatni. Párkapcsolatban él – bár elismerte, a pasizás soha nem ment könnyen neki. Szégyellte magát, hogy nincs lába, de most úgy érzi, megtalálta az igazit. A tanulás mellett naponta 6 órát edz, a Vasas SC úszójaként [namelink name="Magyarovits Zoltán"] irányításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!