Biobúzában legelnek a kakasszéki lovak

Székkutas-Kakasszék - Még mindig vannak lovak azon a kakasszéki tanyán, ahonnan rendszeresen kijártak a hátasok a szanatórium felé vezető útra, meg a gyógyintézet kertjébe. A helyiek azt hitték, április elejére elköltözteti az állományt a gazda, ahogy ígérte.

Kovács Erika

– Legutóbb, amikor esett az eső, a bejáróm tele volt patanyomokkal – mondta egy helyi asszony. – Igaz, ezek a paták kicsik voltak. A pónik járhattak erre. Azok egyébként nagyon aranyosak. Csak ne itt, az úton rohangálnának! Néhány napja a kecskék is átszaladtak az úton. Láttam. Pedig arról volt szó, hogy mostanra elköltözteti az összes állatot a gazda! – folytatta, és szinte válaszképpen egy hatalmas nyerítést hallottunk.


– Na ugye! Mondom, hogy itt vannak! Bár úgy látjuk, már kevesebben.


Kakasszéken régóta keserítik az emberek életét a lovak. A közeli tanyáról ugyanis rendszeresen kijártak legelni. Nyargalásztak a bekötőúton, és bejártak a szanatóriumba is. Egyszer még a teraszon is végignyargaltak (2014. október 21.: Ki állítja meg a „vadlovakat"?, 2015. december 24.: Lóverseny a kakasszéki úton). Egy helyi vállalkozó a nyugalom érdekében megvette a tanyát. A lovak gazdája karácsonykor azt mondta, néhány héten belül elköltözteti az összes állatát. A határidő, úgy tudjuk, március végén járt le.

 

A napokban a tanya körül, a villanypásztoron belül legelésztek a lovak. Nem volt ez mindig így. Fotó: Kovács Erika

A napokban a tanya körül, a villanypásztoron belül legelésztek a lovak. Nem volt ez mindig így.

Fotó: Kovács Erika

– Ha nem jártak volna ki a lovak, meg a kecskék, senkit nem zavart volna. Sőt! Karámmal körbevett területen „jól állna" Kakasszéknek egy ilyen ménes! – mondta egy kakasszéki férfi. – Félelmetesek voltak, amikor itt nyargalásztak. Még mindig kijárnak, de most főleg hátul mennek, megkerülik a szanatóriumot. Mögötte van a biogazdaság. Most leginkább abban szeretnek legelni! A múltkoriban tizenöt lovat számoltunk össze.


A férfi azt is elmesélte, hogy az elmúlt hetekben már hurcolkodott a gazda, lovakat is vitt el. Azt hitték, üres lesz a tanya, de nem.


– Kértem a vevőt, hogy hosszabbítsuk meg a kiköltözés határidejét. Hozzájárult – ezt már a lovak gazdájától hallottuk. – Május 15-éig hagyom el a tanyát. Tudom, hogy a helyiek azt szeretnék, hogy örökre tűnjek el, de még várniuk kell! Elegem van a kakasszékiek rosszindulatából. Eddig húsz lovat vittem el, még ugyanennyi maradt. Van más munkám is, a lovakat hobbiból tartom – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!