Bortartó és fényfal betonból

Bortartó, üvegfal, utcai ülőke és még sok minden más készül a vásárhelyi kísérleti betonszimpóziumon. A művészek olyan tárgyakat alkotnak az anyagból, amelyeket később is lehet használni.

Antal Sándor

– Próbáltam valami kézzelfoghatót, de nem nagyot alkotni, és így született meg a bortartó – mondta, és közben mutatta is alkotását Barta Soma. A fiatal iparikerámia-tervező is résztvevője a vásárhelyi betonszimpóziumnak.

A nyolcnapos kísérleti program keretében a művészek betonnal dolgoznak.


A belvárosban található Kerámia Központban és a Csomiép Beton és Meliorációs Termék Gyártó Kft. telephelyén valósítják meg ötleteiket. – Betonból és törtüvegből készült a bortartó, amelynek minden v alakjába lehet borosüveget tenni – magyarázta Soma.


Három területről hoztam terveket. A konyhából, az utcáról és a strandról, de csak egyet valósítottam meg, így maradt a utcai ülőke – mondta Kiszely Mária. A belsőépítész izgatott volt tegnap, amikor beszélgettünk vele, élvezte a néhány napos munkát. A betonból készült utcai ülőke mintáját a sors alakította, míg egy másik darabra egy treff mintát készített.

 

Bortartó és fényfal betonból - galéria (Fotó: Antal Sándor)

Pannonhalmi Zsuzsanna, a Kerámia Központ vezetője egy betonlámpát és fényfalat készített. Elmondta, nagyon sok tervvel érkeztek a művészek, de csak egyet-egyet valósítottak meg. A legidősebb résztvevő, a 80 esztendős Benkő Ilona a galambbal mint szimbólummal dolgozott, de voltak, akik 3D-s megoldásokat is igénybe vettek. Készültek különböző plasztikai alkotások és makettek is. A kísérleti szimpózium a héten zárul, értékeléssel.


A program célja, hogy olyan termékek készüljenek, amelyeket hasznosítani lehet a mindennapi életben. A művészek olyannyira élvezik a munkát, hogy volt, aki nem is feküdt le, egész éjszaka, majd másnap a művén dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!