Bútorfestő kurzus volt a Tornyaiban, mutatjuk fotókon

A 21 leggyorsabban regisztráló vehetett részt a kétnapos ingyenes kurzuson, népi bútorfestő tanította a jelentkezőket.

I.P.

Kétnapos ingyenes bútorfestő kurzust rendeztek augusztus 13-án és 14-én a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban, amelyen a 21 leggyorsabban regisztráló vehetett részt. Mindannyian 1–2 munkadarabot készítettek, akár egyszerre is – tudtuk meg Lucza-Vígh Ernától, a közgyűjtemény múzeumpedagógusától a szerdai sajtótájékoztatón. A résztvevők korosztálya a 12–13 évestől a nyugdíjaskorig terjedt.

Elmélyülten alkottak a bútorfestő kurzus résztvevői a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Fotók: Imre Péter

A Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum összefogásával valósul meg az az uniós projekt, aminek köszönhetően jött létre a kurzus is, mely jól illeszkedett a Közös művészeti örökségünk nyomában című pályázathoz. Vásárhelyen a projekt főeleme a református újtemplom felújítása – erről lapunk már részletesen beszámolt –, ehhez kapcsolódnak egyéb rendezvények, kulturális programok – mondta el Major Istvánné lelkészasszony. Hozzátette: amit őseinktől örököltünk, azt őriznie kell a család apraja-nagyjának, erre kiváló alkalom volt a bútorfestő kurzus is.

Miközben a résztvevők festették kis bútoraikat, Dudás Ildikó népi bútorfestő ismertette az alkalmazott technikát. Kétszer csiszolják és alapozzák a fát, papíron megrajzolják a mintát, amit ceruzavonallal, vagy pöttyözve átírnak, átmásolnak a munkadarabra, okkerrel viszik fel a hagyományos, virág- vagy madármotívumot, majd jöhet a színezés (piros), az árnyékolás és végül olajozás.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!