Cécóbálon látták meg egymást

Hódmezővásárhely - Hatvan évvel ezelőtt kötött házasságot a Vásárhelyen élő Tejes János és Balog Rozália, akik vaslakodalmi ünnepségüket meglepetésül kapták családjuktól.

Munkatársunktól

Házasságkötésének 60. évfordulóját ünnepelte a vásárhelyi Róka utcában élő 88 éves Tejes János és a 84 éves Balog Rozália. Családjuk végig titkolta, mire készül, így a vaslakodalmi ebéd igazi meglepetés volt számukra. A jubileumi tortából harmincan ettek.

Jani bácsi és felesége 1944-ben a Vásárhely közelében lévő Mátyáshalmon látta meg egymást, egy úgynevezett cécóbálon. Ezt, mivel akkor nem volt más lehetőség, egy magánháznál tartották. Rozika néni elárulta, hogy először csak szemeztek, majd Jani bácsi felkérte táncolni. A fiatalok csak négy esztendővel később, 1948. november 14-én tartották meg az esküvőjüket a vásárhelyi református ótemplomban, majd a mátyáshalmi tanyán mulatták végig a vendégekkel lakodalmukat.

Vaslakodalmukat ünnepelték. Jani bácsi és Rozi néni ma is

Vaslakodalmukat ünnepelték. Jani bácsi és Rozi néni ma is szeretetben él.
Fotó: Tésik Attila 

Jani bácsi cselédként ismerte meg a paraszti munkát, kanász, majd béres volt. Aztán bekerült a frissen alakult szövetkezetbe, ahol kovácsként, végül pedig éjjeliőrként dolgozott. A Dózsa Tsz-ből ment nyugdíjba. Felesége háztartásbeliként nevelte négy gyermeküket: Zsuzsát, Katalint, Jánost és Ilonát. Mára a család alaposan kibővült, hiszen a 4 gyermek 8 unokával, azok eddig 13 dédunokával gyarapították a létszámot, s nem álltak meg: a tizennegyedik dédunoka most van útban.

A vaslakodalmát ünneplő pár szerint egyszerű a hosszú házasság titka. Ha össze is vitatkoztak valamin, végül mindig megbékéltek egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!