Hallgassa élőben!

˝Családtagokat˝ nem visznek a dögtelepre: jövőre kisállattemetőt létesíthetnek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Amennyiben a lakossági igények alátámasztják, jövőre kisállattemetőt létesítenek Vásárhelyen. Az ebösszeíráshoz kapcsolódó űrlapon kérdez rá erre az önkormányzat, és szóba került a hétfői közmeghallgatáson is.

– Nem volt szívem, lelkem a dögtelepre kivinni és bedobni egy kukába elhunyt kutyáimat. Méltón eltemettem őket – közölte a vásárhelyi József, aki a háza előtti kiskertben hantolta el két kedvencét. A kutyákat annak idején a vásárhelyi–mártélyi Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesülettől fogadták örökbe.

Elmondta: jó ötletnek tartja a kedvenceknek, kutyáknak, macskáknak, madaraknak kialakítandó kisállattemetőt, és javasolja a város vezetőinek, valósítsák meg. – Azóta, hogy meghaltak, nem volt több kutyánk, nem akartuk még egyszer átélni azt a traumát, amit elvesztésük okozott – jelentette ki. A kisállattemetőről – információink szerint ilyen nincs még Csongrád megyében – a Kószó Péter alpolgármester vezette állatvédelmi kerekasztal a jövőben még tárgyal.

Az állatvédelem, a kisállattemető ügye a hétfői közmeghallgatáson is téma volt, a legtöbben ehhez a napirendi ponthoz szóltak hozzá. Antal Istvánnak, a lakosságszolgálati iroda vezetőjének prezentációjában elhangzott: most több mint 400 kutya és 100 macska várja új gazdáját különböző telepeken, menhelyeken, állatotthonokban Vásárhelyen. Zagyi Imre, a Kisállatokért és Környezetért Alapítvány, valamint a Mázlis Kisállatotthon vezetője azt javasolta, hogy a város vegyen egy telket, amit az egyesületek üzemeltetnének, azon kialakíthatnák a kedvencek sírkertjét is.

Bobi sírja a szegedi kisállattemetőben. Mindenszentekre mécsest is vitt hozzá a gazdája. Fotó: Kuklis István
Bobi sírja a szegedi kisállattemetőben. Mindenszentekre mécsest is vitt hozzá a gazdája.
Fotó: Kuklis István

– Még februárig tart a novemberben kezdődött ebösszeírás Vásárhelyen, ami 3 évente törvényi kötelezettségük az önkormányzatoknak, de a félelmekkel, rémhírekkel ellentétben nem követi ebadó kivetése – mondta el érdeklődésünkre Kószó Péter. Közölte: az ebösszeírásról értesítő űrlapon rákérdeznek az állattemető létesítésére, beikszelhető, hogy valaki jó ötletnek tartja vagy nem. Eredmény februárban várható.

– Amennyiben igény mutatkozik rá, a kisállattemető úgy valósulhat meg, hogy a város kijelöl a célra egy tulajdonában lévő parcellát, és ott kulturált körülmények között eltemethetik a gazdik a szinte családtagként kezelt kedvenceiket. Ez Nyugat-Európában és Amerikában bevett gyakorlat – mondta Kószó Péter. Hozzátette: tudja, miről beszél, milyen nagy fájdalom elveszíteni a szeretett állatot, állatokat, ő a kertjében hantolta el őket.
– Még most is előfordul, hogy kiülök a sírjukhoz, és emlékezem rájuk – mondta.

Hasonló véleményen volt az ismert vásárhelyi festőművész, Hézső Ferenc, aki szintén kertjében helyezte végső nyugalomra kedvencét. Szerinte is jó lenne egy ilyen hely, ahol nyilvánosan, bujkálás nélkül, a tiszteletet megadva vehetnének búcsút a vásárhelyiek a kedvenceiktől, mert sokaknál ők családtagnak számítottak, és számítanak még most is.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ellenállhatatlan tiramisu receptek
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a legjobb ünnepi köret!
Óriási készlethiány és áremelkedés várható az IT szegmensben
A globális chiphiány az autóipar mellett begyűrűzött a számítástechnikai eszközök piacára is.
Karácsony Gergely aláírta a BKV normatív támogatásáról szóló szerződést
Indulhat a kormányzati utalás a BKV felé, a főpolgármester aláírta a szerződést.
Török férfi akart megerőszakolni egy nőt Szegeden
A Szegedi Járási Ügyészség letartóztatását indítványozta annak a férfinek, aki szerda hajnalban kísérlet meg megerőszakolni egy nőt Szegeden.
Közel 6900 elektromos bicikli megvásárlását támogatja a kormány
A közlekedés zöldítése, ennek érdekében indította el a tárca a környezetkímélő kerékpározásra ösztönző kiírást is.
Döntetlen a harmadik parti is
Döntetlennel ért véget a harmadik parti is a címvédő norvég Magnus Carlsen és orosz kihívója, Jan Nyepomnyascsij között.
Összehívta a G7-ek egészségügyi minisztereit Nagy-Britannia
A rendkívüli ülést a koronavírus omikron nevű új variánsának terjedése magyarázza a brit egészségügyi minisztérium szerint.