Csóróbbak a fiatalok, mint a szüleik?

Csongrád megye - A mai fiatalok valószínűleg szegényebbek lesznek szüleiknél egy felmérés szerint. Olvasóink többsége is így vélekedik. Mások viszont úgy látják, a szüleiknek nem volt több pénzük, mégis boldogabbak voltak, mint a mai derékhad.

Kovács Erika

– Lakást vettek részletre, de nem nyomta őket agyon a hitel. Öt év alatt összegyűjtötték a Ladára valót – mondta a Hódmezővásárhelyen élő, 46 éves [namelink name="Tóth Erika"].


– Minden évben elmentünk a Balatonra. Igaz, hogy szakszervezeti beutalóval, de ez igazi nyaralást jelentett. A szüleim nagyon sokat dolgoztak. A munka után jött a GMK. Naponta legalább 2 órával később jöttek haza, de gyerekként nem éreztem hiányát semminek sem. Mi a férjemmel, középfokú végzettséggel, munkahellyel örülünk, ha megteremtjük a feltételeket, hogy fizetéstől fizetésig túléljünk. Pluszmunka, pluszbevétel nincs. Kevesebbet tudunk nyújtani a gyerekeinknek – fejtette ki véleményét a kétgyermekes családanya.


Egy tanácsadó iroda 25 országra kiterjedő felmérést végzett, amelynek eredményéről a Portfolio.hu számolt be. Azt írták, hogy míg a második világháború utáni generációk jobban éltek, mint a szüleik, addig ez a trend 2005 után megváltozott, és nem csak Magyarországon. A 2005 és 2014 közötti időszakban a vizsgált családok kétharmadának csökkent a jövedelme. A fiataloknál nagy a veszélye, hogy rosszabbul fognak élni, mint a szüleik.


– A Makói járásban nőttem fel. Apu, anyu kétkezi munkásként nevelt engem és a húgomat – ezt már egy 50-es éveiben járó, ambrózfalvi származású férfi mesélte, aki kérte, ne közöljük a nevét. Nem szeretne a véleménye miatt konfliktust. – Önálló életem 27 évesen kezdtem. Addig minden nyaram mezőgazdasági munkával telt. Jutalmul a vakációban járt nekem 10 nap, amikor a haverokkal elmentünk kempingezni Bulgáriába, az NDK-ba vagy a Balatonra. Szüleim munkájának megvolt a látszatja. A 60-as években tévét, autót vettek, a 70-es években új házat építettek. Minket a diplomáig taníttattak, amiért örökké hálásak leszünk.


– A középkorú férfi kétgyermekes apa, Békés megyében tanít egy általános iskolában. – Diplomás emberként mit tudok a gyerekeimnek nyújtani a szereteten kívül? Éljük az átlagos középosztályi életünket. Autónk van, néha megengedjük magunknak a 3-4 napos belföldi nyaralást. És nagyjából ennyi. Megtakarított pénzünk éppen csak annyi, ami épp a szükséges itthoni karbantartásokra szükséges. A saját tapasztalatom alapján állítom, hogy szüleink többre vitték, mint most a magunkfajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!