Détár felújítaná a mártíremlékművet

Imre Péter

– Közeledik a 100 éves évfordulója az 1919-es vásárhelyi tömeggyilkosságnak, az em­lékmű azonban nincs az emlékezéshez méltó állapotban. Mindenképpen fel kell újítani – mondta a vásárhelyi Détár Zoltán, a Vitézi Rend hadnagya. Mint ismert, 1919. július 25-én 56 civil vásárhelyit lőttek agyon a Kutasi út mentén lévő Nagy-tanya közelében.

Az 1919-es vásárhelyi tömegmészárlás áldozatainak emlékműve felújításra szorul. FOTÓ: IMRE PÉTER

Az 1919-es vásárhelyi tömegmészárlás áldozatainak emlékműve felújításra szorul. FOTÓ: IMRE PÉTER

– Az évforduló közeledik, és arra illene méltó állapotba hozni a Kutasi úti emlékhelyet. Erre Détár Zoltán vállalkozna, de azt feltételhez köti. Évekkel ezelőtt volt róla szó, hogy a kommunizmus vásárhelyi áldozatainak em­lékművet állítanak közadakozásból. A gyűjtés elindult, magam is adakoztam, és információim szerint 1,5–2 millió forint gyűlt össze, közel 10 millió kellene. Almási István halálával az átmeneti időszakban, majd a választások után az ügy megrekedt. Ha a mostani városvezetés számot ad arról, mi lett a pénzzel, vállalkozom a mártíremlékmű ideiglenes felújítására – közölte Détár Zoltán. Új emlékmű állítására tavaly közgyűlési határozattal indult gyűjtés.


Szerinte a „tűzoltás" 5-6 em­­ber egynapi munkája lenne, és mintegy 100 ezer forintba ke­­rülne, ebből 50-60 ezer az anyag. A költséget állná. – A közösséget minősíti, milyen állapotban vannak az emlékhelyei – zárta mondandóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!