Diákzsarukat képeznek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az internetes bűnözésről, drogról, közlekedési balesetekről is tájékozódnak a vásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola diákzsaruprogramban részt vevő felső tagozatosai. A hatodikos Jovány Gyula tegnap azt mondta, mindenki érdeke, hogy betartsák a szabályokat.

T.A.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Lehet-e tenni ismeretlen tettes ellen feljelentést? – kérdezte tegnap a vásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola egyik felső tagozatosa diáktársát. – Igen – jött a helyes válasz. A Szabadság téri iskolásokat az országban egyedülálló módon a Szent István Városrehabilitációs Programban diákzsaruvá képzik. A hatodik–nyolcadik osztályosok önként vesznek részt a kezdeményezésben. Megtanulják, mi a különbség a diákcsíny és a bűncselekmény között, hogyan kerüljék el, hogy áldozattá váljanak, miként tanítsák meg erre a kortársaikat.

A felső tagozaton minden osztályból két-két tanuló vesz részt a programban. Nagyon szeretik a gyerekek, mert betekintést nyernek a rendőrségi munkába, megismerik az esetleges veszélyforrásokat – tudtuk meg Forrainé Kószó Györgyitől, az iskola igazgatójától. Elmondta: a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, mert ez mindig fontosabb, mint a már meglévő problémákat megoldani. 12 témakörrel ismerkedhetnek meg a gyerekek, többek között az internetes bűnözésről, drogról, közlekedési balesetekről kapnak tájékoztatást. Péntekenként tartják a diákzsaruprogramot, így rendszeresen megjelennek a rendőrök az iskolában, ez azért is jó, mert sok tanítvány fejében megfordul, hogy a későbbiekben esetleg rendőr lesz. Nem mellékesen a diákok a szülőknek is továbbadják a tanultakat.

– A büntető törvénykönyvről is beszélgettünk, arról például, hogy 50 ezer forint fölötti lopás már bűncselekménynek számít. A társaim is szívesen fogadják, amikor megosztom velük, mit hallottam, hiszen mindenkinek érdeke, hogy betartsák a szabályokat. Ha nem is rendőr, de lehet, hogy ügyvéd leszek – árulta el Jovány Gyula hatodik osztályos diák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!