Digitalizálták Plohn József fényképeit

Digitalizálták Plohn József felvételeit. Az 1944-ben, a fasizmus áldozataként elhunyt hódmezővásárhelyi fotográfus több száz értékes felvételt hagyott az utókorra, köztük a negyvennyolcas honvédportrékat. A fotók egy része az interneten is megtekinthető.

Megírtuk: tavaly januárjában a vásárhelyi [namelink name="Németh László"] Városi Könyvtár a Tornyai János Múzeummal karöltve közös pályázatot adott be a Hagyományok Házához. A pályamű a Plohn-gyűjtemény archiválásáról, és annak interneten történő megjelenítéséről szólt. A két intézmény kétmillió forintra pályázott, amely összeget meg is kapták.

Plohn József több mint háromezer néprajzi témájú fotográfiát készített, amelyek közül 1635 darab került a Tornyai János Múzeum tulajdonába, s így maradtak fenn az utókor számára. Ezeknek a felbecsülhetetlen értékű képeknek fejeződött be idén márciusában a digitalizálása és feldolgozása – tudtuk meg Szepesi Judittól, a könyvtár munkatársától. A feladat nem várhatott tovább, ugyanis az üveglemezeken ezüstkiválási folyamat indult el, ami a kép pusztulásával járt volna. A negatívok szkennelését egy szegedi cég végezte.

A megmentett képek közül háromszáz, vízjellel ellátott darab került fel a Hódmezővásárhelyi Elektronikus Könyvtár adatbázisába. Ezenkívül a www.nlvk.hu/foto weboldalon ötven különböző témájú, válogatott fotót tekinthet meg az érdeklődő. A többi fotográfia a könyvtár helyismereti részlegébe került.

Nagy Vera főmuzeológus elmondta: tervezik, hogy a megmentett Plohn-képeket albumban is kiadják.

Szűcs Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!