Egy sírt felújított

1956-os mártír sírját hozta rendbe.

– A gazdasági irodán tudták, hogy jövök, mégsem szolgáltak elegendő és meggyőző adattal a kommunizmus áldozatainak emlékművével kapcsolatos gyűjtésről – közölte a vásárhelyi Détár Zoltán, a Vitézi Rend hadnagya, aki tegnap járt a hivatalban. Elmondta: az ő 37 ezer forintos adományának regisztrálását láthatta, a többi felajánlásról nem tudott meg semmit.


A fentiek miatt úgy döntött, nem újítja fel saját költségén az 1919-es román megszállás alatti július 25-ei tömegmészárlás 56 áldozatának emlékhelyét. Viszont rendbe hozta az egyik mártír, Tornyai Bálint Arany-temetőben lévő sírhelyét. Elmondta: 1919. augusztus 8-án exhumálták a közös sírba temetett halottakat, akik ezután családi kriptákba, sírboltokba, sírokba kerültek. Felhívja a figyelmet arra, hogy a Kutasi úti emlékmű állaga nagyon rossz, baleset-, sőt életveszélyes. A meglazult borítólapok súlya becslése szerint elérheti az egy mázsát, ha egy gyerekre esik, végzetes tragédiát okozhat. Minél hamarabb kordonnal kellene körülvenni a helyet – tanácsolta.


– Az 56 mártírról az emlékmű nélkül is méltón megemlékezhetünk. A városházától a Nagy-tanyáig az útvonal ismert, mint egy kálváriát bejárhatnánk, és az út mentén, mondjuk a piacnál, mécseseket helyezhetnénk el – javasolta Détár Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!