Egyelőre mégsem kell mezőőri járulékot fizetni Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Felháborodtak a vásárhelyi gazdák a mezőőri járulék múlt héten elfogadott összegén. A földhasználók felkeresték a városvezetést, amely tegnap felfüggesztette a rendeletet.

Antal Sándor

Makón felére csökkent, Mindszenten 900 forint

Makón 2014 novemberében végén [namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] fideszes polgármester javaslatára 50 százalékkal csökkentették a földhasználók mezőőri járulékait, így hektáronként 365 forintot fizetnek. A kiskertek után pedig hektáronként 730 forintot. Mindszenten idén januárban 900 forintos hektáronkénti díjról határozott a testület.
Pontosan egy hete szavazta meg a közgyűlés többsége, tegnap már fel is függesztette a mezei őrszolgálat újjászervezéséről szóló rendeletet Hódmezővásárhely önkormányzata. A képviselők akkor úgy határoztak, a földhasználók hektáronként 2500 forinttal, 2017-től 5000 forinttal járuljanak hozzá a mezőőrök tevékenységéhez.

Vásárhely 46 ezer hektáros tanyavilágában 34 ezer hektár a mezőgazdasági terület. Az eredeti rendelet szerint idén 85, jövőre 170 millió forintot fizettettek volna a földhasználókkal, amihez hozzájött volna még a termőföld nélküli tanya- és a kiskerttulajdonosok befizetése. Mindezt tegnap délelőtt [namelink name="Hegedűs Zoltán"] alpolgármester javaslatára felfüggesztették.

A rendelet megalkotása után kíváncsiak voltunk az érintett földhasználók véleményére, de többen is elutasították megkeresésünket. Arról beszéltek, félnek, később problémájuk lehet, ha közöljük álláspontjukat. Végül találtunk egy gazdát, aki hozzájárult, hogy leírjuk a nevét.

– Háromszáz hektár után kell fizetnem, ami jelentős összeg. Ennyit az életben nem lopnak el tőlem – fogalmazta meg véleményét [namelink name="Kátai László"]. A vásárhelyi gazda, aki az 1990-es évek óta foglalkozik sertésekkel, elmondta, régen divat volt, hogy elvittek például egy kocsi kukoricát, de manapság már nem találkozik ilyen esettel. A kára is jóval kevesebb, mint amennyit fizetnie kell a szolgáltatásért, amit – hangsúlyozott – ő nem kért.

A beszélgetésekből kiderült, hogy irreálisnak tartják ezt az összeget. Miután felfüggesztették a rendeletet, ismét felhívtunk egy gazdát, aki örült a hírnek. Azt mondta, a 2500 és az 5000 forint őrült összeg volt. – 1,75 milliót kellene fizetnem. Ennyiért felveszek egy embert, és akkor az csak az én területemen végzi a munkát – fogalmazott egy 350 hektáron gazdálkodó férfi.
 

 Mezőőr Hódmezővásárhely határában 2009-ben. Még nem látni a jövőt. Archív fotó: Délmagyarország

Mezőőr Hódmezővásárhely határában 2009-ben. Még nem látni a jövőt. Archív fotó: Délmagyarország

A mezőőri szolgálat újjászervezésének ötletét Hegedűs Zoltán azzal magyarázza, hogy egyrészt korábban jól működött, másrészt a tavalyi tanyafelmérés során az ott élők első helyen a biztonságot jelölték meg. – Időközben a hírek eljutottak olyanokhoz is, akik nem mondták el a véleményüket, felmerült az is, hogy nincs igény a mezőőrökre – mondta a városvezető. Hegedűs úgy gondolja, akkor járnak jó úton, ha mindenkit meghallgatnak, és figyelembe veszik a véleményeket. Javasolta, hogy indítsanak egyeztetést a témában, ami leghamarabb a jövő héten kezdődhet. A csütörtök és péntek esti lakossági fórumokon is felmerülhet a mezőőrök kérdése.


– Minden pontra várunk ötleteket. Az összegre, a létszámra, az elvárásokra. Nem az a cél, hogy elkapkodjuk a döntést. Talán egy kicsit gyorsak voltunk, de még időben vagyunk, hogy újragondoljunk mindent – zárta az alpolgármester.

Hétfőn [namelink name="Bálint Gabriella"] és [namelink name="Benkő Zsolt"] települési képviselő a tanyafelmérésről tartott sajtótájékoztatót. Kérdésünkre elmondták, nincs igény tanyagondnokra (2016. február 9.: Nem lesz tanyagondnok). Benkő szerint a mezőőrök feladata összetett, a szociális munkába is besegítenek. Tegnap viszont már az sem volt biztos, hogy egyáltalán lesz mezei őrszolgálat Vásárhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!