Egységesítik a vásárhelyi címert

Hódmezővásárhely - Felülvizsgálják és egységesítik Hódmezővásárhely címerét, ami az évszázadok során többször is megváltozott.

Imre Péter

A rendszerváltás után, 1991-ben alkotta meg a vásárhelyi önkormányzat a város címerének és zászlajának használatáról szóló rendeletét. Az akkori polgármester, Rapcsák András [namelink name="Erdős Péter"] vásárhelyi festőművészt kérte fel, hogy készítse el a címer pontos heraldikai leírását, aki ehhez édesapja, [namelink name="Erdős János"] tervezetét használta. Érdekesség, hogy 1993-tól 1999-ig az évente kiadott polgármesteri jelentések címoldalán mégsem a hivatalos verzió szerepelt, hanem a városháza lépcsőfordulójában lévő színes üvegablak motívuma, amely perspektivikus, oldalra elfordítva ábrázolja a címert.

Címer a református ótemplomon... Fotó: Korom András

Címer a református ótemplomon...
Fotó: Korom András

Kőszegfalvi Ferenc Hódmezővásárhely rövid története című munkájából és levéltári dokumentumokból megtudhatjuk, a címer elemei közül a fogyó holdsarló és az akkor hatágú csillagként ábrázolt nap (jelenleg arccal megjelenített napot láthatunk a kék pajzsban) először a város 1617-es pecsétjén jelent meg. Majd 1663-ban a páncélos kar is a pecsétre került – akkor még fordítva, mint napjainkban –, de még nem nyílvesszőket, három liliomot tartva. 1702 jeles évszám: valamennyi jelkép jelen van, bár elrendezésük – mivel nem szabályozták – gyakran változik, a címer, pecsét 1713-ban felkerült a református ótemplom tornyára, homlokzatára. Vásárhely 1873-ban megkapta az önálló törvényhatósági jogot, ettől kezdve hivatalosan címerként is használták a szimbólumokat, kiegészítve felül a koronás páncélsisakkal és akantuszlevelekkel. Az első pontos heraldikai leírást 1896-ban készítették el. A II. világháborút követően eltörölték, majd 1974-től 1989-ig használta a város a Sinka Mátyás grafikus által tervezett variánst, amelybe a heraldikai szabályokat megsértve fogaskereket és ötágú vörös csillagot applikáltak.

...és a városháza üvegablakán. Fotó: Korom András

...és a városháza üvegablakán. Fotó: Korom András

Mivel a település históriája során a címer többször változott, indokolt a ma használatos felülvizsgálata, történelmi visszaállításának megfontolása – hangzott el a közgyűlésen. A feladatra [namelink name="Bertényi Iván"] akadémikust, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság elnökét kérték fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!