Elhagyott tárgyak ''börzéje'' a vásárhelyi strandon

Gazdátlan törülközők, úszósapkák és -szemüvegek, valamint karórák és nyakláncok gyűltek össze az idei nyáron a vásárhelyi strandon. Ezeket október 16-áig teszik közszemlére. Amelyiknek nem jelentkezik a gazdája, s szinte semmi értéke nincs, az december 31-e után a szemétbe kerül.
Az értékmegőrzőben tárolják a holmikat, most a szerencsésebbek rábukkanhatnak az általuk elhagyott táskára, egyébre. Fotó: Tésik Attila

Minden strandszezon után szép számmal maradnak gazdátlan, elhagyott tárgyak a vásárhelyi fürdőben és uszodában. Ezeket gondosan összegyűjtik és egy darabig tárolják is. Az elvesztett holmik október 16-áig tekinthetőek meg a létesítményben. Az értékesebbeket, például karórákat, nyakláncokat a fedett uszoda értékmegőrzőjében tárolják. Az értéktelenebbek zsákokba téve várják gazdáikat.

– A talált tárgyak túlnyomó többsége strandfelszerelés, vagy- is törülköző, úszósapka és -szemüveg, valamint papucsok. Ezeknek olyan kicsi az értéke, hogy ha nem jelentkezik értük december 31-éig a gazdájuk, akkor kidobjuk. Némelyik annyira rossz állapotban van, hogy segélyszervezetnek sem érdemes felajánlani – tudtuk meg Molnár Attilától, a Hód-Strand Kft. ügyvezető igazgatójától.

Az itt felejtett holmik legértékesebb darabjai persze a karórák és a nyakláncok. A strandvezető szerint akad olyan időmérő is, amelynek az új ára háromezer forint körül lehet. De persze ritka a márkásabb darab. Azokra valahogy jobban figyelnek gazdáik.

Mindent megpróbálnak, hogy a jogos tulajdonosaik vigyék el a tárgyakat. Ezért az érdeklődőnek először elkérik a személyi igazolványát, és felírják adatait. Ezt követően megkérik, mondja el, milyen is lehetett az az elvesztett óra vagy lánc.

– Erre azért van szükség, mert különben bármire rámondhatja, hogy az övé. Pár napja is így jártunk. Valaki bejött, s elmesélte, mit hagyott el. Miközben közösen keresgéltek kollégámmal a tárgyak között, még más holmikra is rámutatott, hogy azok is az övéi – tette hozzá végül az igazgató.