Hallgassa élőben!

Észtország után Japánban fest Szabó Klára Petra

Észtország, Hódmezővásárhely - Három hónapos észtországi alkotómunka után szeptemberben már Japánban keres inspirációt a vásárhelyi Szabó Klára Petra. A fiatal festő jelenleg egy régi iskolaépületben dolgozik – egy észt üdülővárosban.

– Az elmúlt két hónapot Tallinnban, a Polymer Culture Factory épületében, egy régi gyárépületben töltöttem. Nem egy luxusszálló, de dolgozni jöttem, és arra tökéletesen megfelelt. A stúdióm napos, és a színes, málló falak igazából nagyon inspirálók – adott helyzetjelentést e-mailben a vásárhelyi festőművész, Szabó Klára Petra, aki szeptember elejéig – két sikeres rezidenciaprogramnak köszönhetően – Észtországban alkot.

Már volt egy önálló kiállítása tavaly télen a Tallinni Magyar Intézetben. A 30 éves, eredetileg formatervezőként végzett Klára Petrának akkor megtetszett a város, és eldöntötte: visszatér.

A színes, málló falak inspirálják a művészt. Fotó: DM/DV
A színes, málló falak inspirálják a művészt

– A társaság nagyon vegyes, nemzetközi csapat. Két amerikai és egy ausztrál fiú is volt a programban, de élnek a gyárban észteken kívül németek, kanadaiak, oroszok. Kicsit egy hippi közösséghez hasonlít. Pár napja átköltöztem Pärnuba, az Academia Non Grata alkotóházába. Az augusztust itt töltöm. A Non Grata egy főleg performance-művészekből álló közösség. Egy régi iskolaépületben van a szállásom, a stúdióm. Pärnu gyönyörű üdülőváros Észtország nyugati részén. Az egyik legszebb hely, ahol eddig jártam. A tengerpart és a színes faházak nagyon inspirálók. A legjobban az embereket szeretem itt. Az észtek meglepően sokat tudnak Magyarországról, és kíváncsiak is, rengeteget kérdeznek Vásárhelyről. Nagyon szeretem a tengert, naponta kibiciklizem a partra
– avatott be észt életébe a fiatal művész.

Szabó Klára Petra
Szabó Klára Petra

Képein a család, a barátok

A vásárhelyi fiatal festőművész a hagyományos festészetet ötvözi a modern kommunikációs eszközökkel. Az általa készített fényképekből kiindulva fest akvarelleket. Képei egy részét animálja, és videó formában kiállítja. Legtöbbször családtagjait, barátait, ismerőseit, a környezetében élőket örökíti meg alkotásain. A vásárhelyi polgármesteri hivatalban, a kormányablak falára is Klára Petra munkái kerültek. Volt már csoportos kiállítása többek között Dubaiban, New Yorkban, Madridban, Angliában.
 
 

Kint egy portrésorozatot kezdett el festeni a Polymerben élő művészekről, illetve egy virágkollázson és egy animáción dolgozik. Július elején volt a második önálló kiállítása a Tallinni Magyar Intézetben – az animációihoz készített akvarellképeit mutatta be. Augusztus végén a Polymer Fesztiválon fog bemutatkozni legújabb alkotásaival.

Klára Petra Észtország után Japán felé veszi az irányt. Régi álma válik valóra azzal, hogy szeptemberben Minóban tölthet 3 hónapot – szintén egy rezidenciaprogramban. A vásárhelyi művész annak örül a legjobban, hogy japán családnál lakik majd. Papírgyárban lesz a stúdiója. Már négyszer jelentkezett, de csak most sikerült bejutnia a programba. Évente 4 művészt hívnak meg a világ minden pontjáról, az idén két magyar is benne lesz a nemzetközi csapatban.

– Japánban be kell majd mutatnom Vásárhelyt. A város történetéről fogok beszélni, illetve képeket vetítek az épületekről, a helyi piacról, a kulturális értékekről, a hímzésről, a fazekasságról, leginkább ezek érdeklik a külföldieket – állapította meg Szabó Klára Petra.

Aucklandben meghosszabbítják a korlátozásokat
Ardern arra kérte az embereket, hogy tartsák be az előírásokat.
Beteg a cseh államfő, a kórház szerint jelenleg nem képes ellátni feladatait
Ellentmondásos hírek érkeznek 77 éves Miloš Zeman állapotáról, most a szenátus elnöke nyilatkozta azt, hogy szerinte az államfő nem tudja ellátni feladatait.
Sydney további korlátozásokat szüntet meg
Már nem kell maszkot viselni az irodákban, és többen gyűlhetnek össze egy helyen a lakásokban és a szabadban.
Terepre mennek a hallgatók – fotók
Az idei tanévben rekordmennyiségű, több mint hatvan hallgató pályázott a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének gyakornoki helyeire.
Elrontották az első félidőt
A labdarúgó NB II. 12. fordulójában a Szeged-Csanád GA nagyon elrontotta az első félidőt Csákváron, három gólt kapott, és csak a hajrában szépített, így sima vereséget szenvedett.
Nemcsak mondják, írják is a költeményeket a mórahalmi szakképző iskola tanulói
A Csizmazia Alapítvány országos szavalóversenyéről ezüst­érmet hoztak el a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégium diákjai.