Ételre és tüzelőre muszáj költeni, ruhára már nem jut az időseknek

Hódmezővásárhely - Szinte kizárólag nyugdíjasok válogattak tegnap a nadrágok, blúzok, ingek között a vásárhelyi Kossuth Olvasókör udvarán tartott ingyenes ruhaosztáson. Többen elmondták: a 43-45 ezer forintos járandóságukból vagy esznek, vagy öltözködnek.

Imre Péter

– Évente négy-öt ingyenes ruhaosztást szervezünk, kapunk adományt a johannitáktól, és a helybeliek is leadják azokat a jó állapotú cipőket és ruhákat, amiket már nem használnak – közölte [namelink name="Kenéz János"], a vásárhelyi Kossuth Olvasókör elnöke. – Alkalmanként 4-5 mázsából lehet válogatni, és általában mind elfogy.


Az udvaron tegnap délelőtt tartottak ruhaosztást a rászorulóknak, ezeket már 2004 óta szervezik. – A tabáni lakosság elöregedett, ezek a lehetőségek nagy segítséget jelentenek számukra – tette még hozzá.


A 85 éves [namelink name="Bereczki Péterné Julianna"] elmondta: időnként eljön a Kossuth-udvarba turkálni, az unokájának szokott ruhákat keresni.

 

Ruhára már nem jut az időseknek. Fotó: Imre Péter (galéria)

– Mindig találok valamit, a most 1 éves unokámnak, páromnak és magamnak az extra méreteimre is – közölte [namelink name="Szalai Erika"]. – Sok ismerőssel összefutok, így ez hasznos és kellemes program. A kínálatban sem csalódtam soha, nem szakadtak, piszkosak és büdösek a ruhák; jártam már olyan helyen, ahol ezt tapasztaltam – jelentette ki. Míg beszélgettünk, magához próbált egy-két ruhadarabot, akadt, amelyik eltűnt a zsákban.


– Amikor ruhaosztás van, mindig eljövök a Kossuthba, ismerek mindenkit, és akad rám való darab is – vette át a szót barátnője, [namelink name="Varga Sándorné Mária"]. – A családnak is válogatok: az unokámnak most találtam mellényt, farmernadrágot, inget, magamnak pedig pizsamát, ezek mind belekerültek a zsákba. Nagy segítség, nem mindegy, hogy valamit ingyen kapnak, vagy fizetni kell érte – tette még hozzá. – 43 ezer forintból örülünk, ha enni tudunk – kapcsolódott újra a beszélgetésbe [namelink name="Szalai Erika"].


Nemcsak a ruhák, a fehérneműk, a cipők és a táskák is kelendőek. Húsz-huszonöt állandó „vásárlójuk" van – tudtuk meg Kenéz Jánostól. A nyitáskor rendszeresen 15-20-an állnak sorba. Addig tartanak nyitva, amíg válogatnak az emberek. – Mondjuk ki őszintén, nem a mi szégyenünk, hogy ilyen helyekről ruházkodunk – jelentette ki [namelink name="Bozóki Imre"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!