Felújítják az agyag utcai rendelőt

Hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a vásárhelyi Agyag utcai rendelő felújításával kapcsolatban - mondta Kovács László, képviselő.

Antal Sándor

11:00 - Kovács László: Köszönettel fogadtam azoknak a tabáni és kincses-telepi lakosoknak az észrevételeit, akik megtiszteltek problémáikkal. Továbbra is bármilyen fórumon állok a körzet lakosainak települési képviselőt érintő kérdések megoldásában. 


10:55 – Gajdáné: Lévai u.-n lakik, a nevelési tanácsadó mellett. Folyamatosan hordják oda a szülők a gyerekeket. Az iskola környezete elhanyagolt. Még most is ott van az őszi falevélkupac tele szeméttel. Télen, amikor esett a hó, senki nem takarította. Járdán betontálca van, teteje rücskös, szemetes, ha esik az eső, magasan áll benne a víz. Össze szokták szedni a környékben lakók a szemetet, de nem az ő dolguk lenne.

Hogy lehet, hogy Tabánban nincs egy olyan üzlet a közelben, ahol élelmiszereket tudnának vásárolni. Messze van a hódtói bevásárlóközpont. Akinek nincs autója, az a kiskereskedők drága termékeit kénytelen megvásárolni. Nagyon elkelne egy élelmiszer-áruház oda. 


K. L. - Továbbítom az észrevételt az illetékeseknek. A Tabán ABC van, ami minden igényt kielégít, valamint több kisebb elszórt üzlet van.

Az önkormányzat bármely multinak kedvezményesen biztosítana letelepedést, de ezek az áruházak egy központba tömörülnek. Ez nem csak Vásárhelyen, hanem minden városban így van. A város tett ajánlatot a multiknak, de nem fogadták el.

 

10:39 - Lakosok: Ritkán járnak a helyi járatos buszok. Panaszolták a tabáni és a kincses-telepi lakosok.

 

K.L. – A város közlekedési rendszerének az átszervezését finanszírozási, gazdasági okok, utasforgalmi, járat kihasználási egyenlőtlenségek tették szükségessé. A régi kihasználatlan tömegközlekedési működésből eredő Volán társaságot sújtó hiányt a város fedezte, amire hosszú távon nincs volt lehetőség. Ezért alakult ki rendkívül alapos és hosszas, a legfontosabb szempontokat igénybe vevő, az a tömegközlekedési rendszer, amely az ipartelepi és különböző munkahelyek – kórházi rendelőintézetek, iskolák, bevásárlóközpontok, temetők – érintését és elérhetőségét csúcsidőpontokban oda- és vissza irányban reggel, délelőtt délben, délután és este lehetővé tette.

Kétségtelen, hogy ez a rendszer mindenkinek az egyéni igényeit nem tudja kielégíteni. Ezen némileg segít az a helyközi autóbuszjáratokat működtető társasággal történt megállapodás, mely a központi pályaudvar és Mindszent, illetve más városrészek vonatkozásában Makó, Békéssámson, Szentes, Orosháza, Székkutas és több városi nyomvonalat érintő Szeged irányú buszjáratokon lehetőséget nyújt Hódmezővásárhely közigazgatási területén történő helyi közlekedés igénybevételére. 


10:29 - Rostás Károly: A Kincses-telepen mikor újulnak meg az utak? Van egy-két utca, amire igen csak ráférne már. A régi Shell benzinkút felé vezető út évek óta hullámos. Nem lehetne ezzel kezdeni valamit?


K.L. – Eredetileg egy szerviz út volt a Shell mellett vezető út, ami a 45-ös utat köti össze a Jókai utcával. Valóban hullámos, de ennél vannak sürgetőbb problémák is a városban.

 

A Tabáni és a Kincses-telepi városrészben országos és önkormányzati forrásból nagy horderejű felújítások történtek. Megújult a Jókai, Dózsa György utca és a Damjanich utca szerviz útja. Kerékpárút is épült és újult meg. Ahol probléma van, ott a város folyamatosan újítja az utakat. Tavaly Tabánban 85 tonna aszfaltot használtak fel kátyúzásra.

 

Az utak karbantartása, felújítása mellett folyamatos a belvízvédelmi munkálatok elvégzése. A város munkatársai ebben a körzetben 19 utcában kitakarították az árkokat, átereszeket. Az ezzel kapcsolatos egyéni problémákat kérem felém, vagy a városfejlesztési iroda felé továbbra is jelezzék.


10:16 - Nagyillésné Terézia: Tervezik-e a Tabáni templom felújítását? Jó, hogy templomot építenek a Kertvárosban, de amik megvannak, azokra is kellene fordítani.

 

K.L.: A református egyházközség tulajdonát képezi a Tabáni templom. Az önkormányzatnak nincs tulajdonjoga. Az egyháznak a feladata a templom karbantartása. Amennyiben önerőből nem tudják megoldani több út is van a megoldásra. Egyházon belül, vagy hivatalos formában az önkormányzathoz nyújtott kérelemmel a város is támogathat egy felújítást. 


10:03: Jószai Sándorné: Örömmel olvastam, hogy valaki felvetette az Agya utcai rendelő felújítását. Ehhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy régóta várom, mikor veszik észre az illetékesek, hogy az épület külső állaga életveszélyes. Ez nem költői túlzás. Én parkoltam az épület előtt, amikor szeles időben a kocsimra hullott egy nagydarab vakolat, a gyerekem kiskutyát sétáltatott a járdán és hajszál híján a kutyára is ráesett az épületet borító "dekorációból" egy darab. Ha egy kisgyerekes anyuka sétál ott, akkor nem tudom kié a felelősség. Örömmel tölt el- mint minden vásárhelyit, hogy szépül belvárosunk és gondolunk a hitéletet gyakorlókra is, de azt hiszem a sürgősségi sorrendet meg kellene nézni. Az épület belső állagáról már nem beszélek. Egészségügyi intézményként talán nem ártana azt is körbe nézni. A fentiekhez kérnék, ill. javasolnék én is mihamarabbi intézkedést, amit a tabáni lakosok nevében előre is köszönök

 

K.L. – 40-50 éves intézmény, ami fölött eljárt az idő. Ebben az épületben gyógyszertár, felnőtt és gyermek háziorvosi magánvállalkozások működnek és szolgálati lakások is vannak. 1983-ben itt kezdtem vásárhelyi életemet. 7 évig ott éltem a gyógyszertár fölött. Ismerjük a problémát, korábban is felmerült már ez a kérdés. A probléma felvetőknek igazuk van.

 

Ez az épület jelenleg nem csak önkormányzati tulajdonban van. Pályázati forrásból csak az önkormányzat tulajdonában lévő részre lehet pályázni. Az viszont nem megoldás, hogy részben újuljon meg. Megkezdődtek a felújításról szóló tervezési munkák. Rövidesen tárgyalások indulnak a többi tulajdonossal a rekonstrukció részleteiről. Az önkormányzatnak is az a terve, hogy megújuljon az épület, de megállapodásra kell jutni a többi tulajdonossal. 



10:00 – Kovács László: Üdvözlöm a Délmagyarország ezen kezdeményezését. Nagyon jónak és hasznosnak tartom. Ez egy újabb lehetőség a lakosok részére, hogy az egyébként is működő fórumok mellett feltehetik kérdéseiket, segítséget kérhetnek a települési képviselőtől. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!