Folytatják a katonai lakások értékesítését

Hódmezővásárhely - Összesen 72, a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában lévő katonai lakás található a megyében. Ebből a legtöbb, 63 Hódmezővásárhelyen. Hende Csaba miniszter korábban arról beszélt, folytatják a szaktárcához tartozó lakások eladását.

T.A.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Folytatják a Honvédelmi Minisztériumhoz (HM) tartozó lakások eladását, ami a bérlő és a tárca számára is előnyös, és további pozitív fejlemények várhatók a katonák lakáshoz jutási, lakástámogatási rendszerében – többek között erről is beszélt az MTI-nek a közelmúltban [namelink name="Hende Csaba"] miniszter. Hozzátette: akik helyőrségnél szolgálnak, de nincs saját lakásuk, azok beosztásuknak, rendfokozatuknak, családi helyzetüknek és az adott helyőrség ingatlanpiaci viszonyainak megfelelően lakhatási támogatásban részesülnek. A közszolgálatban dolgozóknak a kormány egy rendkívül kedvező lakáshitel-konstrukciót is előkészít, ez ügyben hamarosan végleges döntés várható.

Az otthonok értékesítése a katonacsaládok lakhatásának végleges megoldása mellett nem csak a HM vagyonkezelésű lakásállomány fenntartására fordított milliárdos nagyságrendű kiadásokat csökkentheti. A haditechnikai eszközök modernizációjára és a katonai infrastruktúra fejlesztésére költhető bevételekhez juttathatják a szaktárcát – közölte érdeklődésünkre a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya.

Hódmezővásárhelyen 63 HM-es és 29 önkormányzati tulajdonú, de a minisztériumhoz tartozó, Szegeden 7 HM-es és 22 önkormányzati tulajdonú, viszont HM rendelkezésű, Szentesen 16 HM-es és 23 városi tulajdonú, katonák által használt lakás van. Szerettük volna megtudni, mikor épültek a lakások, és átlagosan milyen méretűek, de erre nem kaptunk választ. Az önkormányzati tulajdonú otthonok sorsáról persze nem a honvédség vagy a minisztérium, hanem az önkormányzat dönt. Vásárhelyen elmondták: az Éva és a Dr. Nagy György utcában találhatók önkormányzati, de katonák által használt, átlagosan 50 négyzetméteres otthonok. A városban 2003 óta nem értékesítik a bérlakásokat, ezeket sem tervezik. A katonák mellett 5 otthont biztosítanak a rendőröknek is.

A katonai lakások esetleges vételáráról annyit tudtunk meg, hogy értékbecslés alapján állapítják meg. A jelenlegi szabályzat a korábbihoz képest jobban érvényesíti az állami vagyongazdálkodás érdekeit, „ugyanakkor elismeri és méltányolja a honvédségnél eltöltött szolgálatot is" – derül ki a sajtóosztály tájékoztatásából. A tárca a hivatásos és szerződéses katonák lakhatásának önerős megoldását több módon, pénzbeli támogatásokkal, úgymint munkáltatói kölcsön, a katonai pálya végén vissza nem térítendő juttatással is elősegíti, akár lakásbérlet, lakáslízing fenntartásához is tud hozzájárulást biztosítani. A HM az OTP-vel kötött együttműködési megállapodást is, így a honvédségi alkalmazottak kedvező feltételű lakáshitelre, lakáslízingre és egyéb banki szolgáltatásokra is jogosultak. Tavaly augusztus végétől, a megállapodás óta az országban közel 500-an akartak élni ezen lehetőségekkel. Emellett a kormány megkezdte a közszolgálati otthonteremtési kölcsön bevezetésének előkészítését. A tervezett program részleteiről tárcaközi egyeztetés folyik, a kormányüléseken is napirenden volt már a téma – közölték a HM-nél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!