Furcsa körülmények között jutott ingatlanhoz az MSZP-s Nagy Ernő lánya - Lakásmutyit sejt a vásárhelyi Fidesz

Közgyűlési felhatalmazás nélkül, azaz szabálytalanul adtak el egy önkormányzati bérlakást Hódmezővásárhelyen Nagy Ernő szocialista képviselő lányának a helyi Fidesz szerint. Ráadásul az ingatlant 40 százalékos kedvezménnyel adták el. Kis Andrea alpolgármester viszont azt mondta, hogy Márki-Zay Péter csak egy korábbi közgyűlési döntést hajtott végre.

Áron alul, többszörösen jogszabálysértő módon, a közgyűlést megkerülve játszott át egy, Hódmezővásárhely főterén található önkormányzati lakást Márki-Zay Péter polgármester Nagy Ernő helyi szocialista képviselő lányának – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján a vásárhelyi Fidesz–KDNP közgyűlési frakciójának vezetője.

Hegedűs Zoltán elmondta, hogy Nagy Ernő (aki egyébként a Lakásügyi Tanácsadó Testület elnöke) lánya 2017 júliusától bérelte az 54 négyzetméteres ingatlant a Kossuth téren, kevesebb mint 30 ezer forintért. A bérleti szerződését többször is meghosszabbították, mert azt az önkormányzat lakásbérleti rendelete alapján félévente felül kell vizsgálni.


Hegedűs Zoltán szerint Nagy Ernő lányának a bérleti szerződése legutóbb tavaly december 17-én járt le. A szerződés meghosszabbításának pedig több feltétele is van. Egyrészt kell a szocialista politikus vezette Lakásügyi Tanácsadó Testület támogatása, és igazolni kell azt, hogy a bérlőnek nincs közműtartozása.

 

Ebben a házban van az alig ötmillió forintért vett lakás. Fotó: Délmagyarország

Ebben a házban van az alig ötmillió forintért vett lakás. Fotó: Délmagyarország


Arról pedig már Cseri Tamás fideszes képviselő beszélt, hogy mivel Nagy Ernő lányának lejárt a bérleti jogviszonya, és nem igazolta, hogy nincs tartozása, az önkormányzat nem hosszabbíthatta volna meg a bérleti jogviszonyt. Cseri Tamás szerint ahelyett, hogy elutasították volna a kérelmet, a polgármesteri hivatal a Lakásügyi Tanácsadó Testülettől kért állásfoglalást. A szocialista politikus vezette tanács pedig még aznap, soron kívül támogatta a szerződéshosszabbítást, amelyet Márki-Zay Péter és Kis Andrea alpolgármester ugyancsak aznap alá is írt.

A fideszes politikusok szerint ez azért fontos, mert elsősorban az veheti meg kedvezményes áron a lakást, aki benne is él. A vásárlásra pedig mindössze három napot kellett várni. Cseri Tamás bemutatott egy adásvételi szerződést, amelyet a polgármester írt alá az év utolsó munkanapján, december 21-én. Az iratból kiderül, hogy a 8 millió 400 ezer forintra értékelt lakást Nagy Ernő lánya 40 százalékos kedvezménnyel, mindössze 5 millió 40 ezer forintért vásárolhatta meg. Ráadásul nem is kellett azonnal fizetnie, erre 2019 áprilisáig haladékot kapott.

 

Fotó: Délmagyarország

Fotó: Délmagyarország


A fideszes politikusok szerint van egy másik komoly gond is az eladással. Mégpedig az, hogy egy önkormányzati rendelet szerint nem lehet a testület jóváhagyása nélkül eladni az önkormányzati lakásokat, ez pedig most éppen így történt.


A sajtótájékoztató után Kis Andrea elmondta, hogy a lakás eladásával a korábbi városvezetés egy 2017-es döntését hajtották végre, amelyben értékesítésre kijelölték a lakást. A Fidesz szerint azonban az a döntés azonban csak annyit jelent, hogy a lakás eladható, az értékesítésről viszont a közgyűlésnek kell döntenie.


Tatár Zoltán aljegyző pedig azt mondta, hogy a közüzemi tartozások tisztázása nem függ össze az önkormányzati lakások vásárlásával. Nagy Ernő lányának április 1-ig kell kifizetni a vételárat, addig bérlőként él az ingatlanban, és csak azután kerül a nevére.

 

Fidesz: Adócsaló vezeti Vásárhelyt


Ma egy ügyeskedő, adócsaló ember vezeti Vásárhelyt – jelentette ki kedden Hegedűs Zoltán, a közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciójának vezetője. Márki-Zay Péter polgármester ugyanis 2011-től 2017-ig vezette felesége otthonszüléssel foglalkozó cégét, és akadtak évek, mikor feleannyi bevételt vallottak be, mint amennyi a hivatalos árlistájuk alapján várható volt. Hegedűs Zoltán szerint több 10 millió forint adómentes feketebevétele keletkezhetett a vállalkozásnak. A polgármester szerint viszont lejárató kampány része mindaz, ami a felesége tevékenységével kapcsolatban megjelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!