Hadüzenet a rucaörömnek

Mártély - Évről évre sok bosszúságot okoz a mártélyi Holt-Tiszán elszaporodó rucaöröm. A vásárhelyi önkormányzat hadat üzent a védett növénynek. A mártélyi üdülőterületen zárt szennyvíztárolók kialakítására szólítottak fel minden tulajdonost – ők kezdtek aláírásgyűjtésbe a múlt héten.

Imre Péter

A rucaöröm évek óta visszatérő probléma a Vásárhelyhez tartozó mártélyi üdülőterületen, a tájvédelmi körzetnek számító Holt-Tiszán. Nyárra annyira elszaporodik, hogy használhatatlanná válnak a stégek, nem lehet horgászni és fürödni – mondta [namelink name="Ékes József"], a vásárhelyi önkormányzat városüzemeltetési csoportjának vezetője. Nem mellékesen veszélyezteti a víz oxigénfelvételét.

A képviselők hadat üzentek a védett rucaörömnek. A célt a tápanyag megvonásával akarják elérni. A Holt-Tiszába három helyről jut tápanyag: Mártély tisztított szennyvizéből, amely a darvasszéki belvízelvezető csatornába kerül, ezt szükség esetén emelik át a holtágba mint másodlagos befogadóba. A második tápanyagforrás a szerves iszap, amely az ottmaradt, elrohadt növényi részekből keletkezik. Kisebb jelentőségű az üdülőterületen keletkező szennyvíz, amely áradáskor is bekerülhet a holtágba. Megírtuk: az önkormányzat a közelmúltban 45 napos határidővel zárt szennyvíztározók kialakítására szólította fel ismét – erről már 1993-ban született rendelet – a tulajdonosokat, akik aláírásgyűjtésbe kezdtek, és méltányossági kéréssel fordulnak a hivatalhoz. Nem akarnak ugyanis egy dologra – szennyvíz – kétszer költeni, egyszer a zárt tározóra, illetve később a csatornázásra. Az üggyel kapcsolatban május 28-án egyeztetnek a tulajdonosok és a szakemberek.

Fotó: Török Anita,

Évről évre sok bosszúságot okoz a mártélyi Holt-Tiszán elszaporodó rucaöröm.
Fotó: Karnok Csaba

– Elsősorban úgy lehet megszüntetni a tápanyagforrást, hogy a mártélyi tisztított szennyvíz az élő Tiszába kerüljön, amivel a vízügyi szakemberek is egyetértenek. Ez mintegy 40 milliós beruházást igényelne a községtől, igaz, ehhez léteznek pályázati források. Az összeg elenyésző ahhoz a 290 millióhoz, amely a meder kotrásának költsége. A vásárhelyi közgyűlés egyhangúlag szakhatósági felülvizsgálatot kért. Fokozottan ellenőrizzük az üdülőterület szennyvízgazdálkodását, és a rucaöröm lehalászásáról is döntött a közgyűlés. Ideiglenes megoldás a védett növény más élőhelyre, például a Tiszába telepítése, de ezt évente el kellene végezni, ami rendkívül költséges. A legfontosabb, hogy a Holt-Tisza biológiai egyensúlya helyreálljon – közölte Ékes József.

Vízi rucaöröm

A vízi rucaöröm a tápanyagban gazdag, meleg állóvizek, holtágak és kisebb tavak lakója. A víz felszínén úszó, gyökér nélküli páfrány nem vagy gyengén elágazó rövid szárán két sorban átellenesen helyezkednek el úszó levelei. A vízbe gyökérszerű, módosult levelek csüngenek. Tavasszal az iszapban áttelelt spóráiból fejlődnek ki az új növények.

Mártélyi vélemény

[namelink name="Balogh Jánosné"], Mártély polgármestere elmondta: a belvizes, szemetes csatornából tavalyelőtt például semmi sem került a holtágba. Közölte: számukra is fontos a Holt-Tisza, ezért a csatornát kezelő TIMA-val kéne közös megoldást találni a problémára, hogy semmilyen szennyező anyag ne juthasson a tájvédelmi területre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!