Hatszáztól kilencszáz forintig menüzhetünk

Népszerű és viszonylag olcsó megoldás ebédre a menü, amit rengeteg étterem kínál a megyében. Vannak, akik hétvégén is ajánlanak, és olyanok is, akik csak ezzel foglalkoznak - ha elfogyott az étel, bezárnak.

Imre Péter-Králik Emese-Szabó Imre

Makón mindegyik étterem menüztet, így nyilván jobban megéri a konyhát fenntartani. A választék a legtöbb helyen a rendes étlapon is megállná a helyét – tapasztaltuk.

Extra adagot is kínálnak

A Szent Gellért borház és étterem kifejezetten híres arról, hogy ételei nemcsak háziasak, bőségesek is. Egy adag rántott sajt sült krumplival például igencsak jóllakatja az embert. Itt a menüválaszték tegnap bogdáni aprópecsenye volt párolt rizzsel, vagy csőben sült húsos kocka 600 forintért, illetve illatos csirkecomb rozmaringos burgonyával 700-ért. Külön lehet levest kérni 220–300 forintért, de ha a napi menülistán szereplő fogások egyike sem nyerő, választhatunk a frissensültekből, salátákból, egytálételekből 660-ért, sőt extra menüt is kínálnak 700-ért.

Egy másik népszerű menüztető, a Kelemen Ház arról nevezetes, hogy kínálatában olykor olyan különlegesség is szerepel, mint a kínai csípős leves – megkóstoltuk, érdemes volt. Itt a tegnapi választék resztelt máj volt főtt burgonyával, Le Roy szelet rizibizivel, marhanyak vadas krémmártással és gombóccal, illetve kapros-túrós rétes fokhagymás spenóttal – a marhanyak 750, a többi 600 forintba kerül. Itt is van leveskínálat 150-től 300 forintig, illetve külön heti ajánlat 750–850 forintért.

Csak a napi

– Mostanában vezettük be a menüt, ezért naponta jelenleg 20–25 adag fogy. Kiszállítással, kisebb rendezvényekkel olykor az 50-et is eléri – mondta a vásárhelyi Party Pizzéria tulajdonosa, [namelink name="Nagyné Németh Irén"]. Egy-egy levest és másodikat kínálnak, tegnap bablevest és ízes palacsintát 750-ért.

A leves szabad szedéses, gyümölcsleves mindig kapható, és ha valakinek nincs ínyére a második fogás, választhat helyette mást – sorolta a lehetőségeket Irén. A szintén belvárosi Halászcsárdában laktatóbb étel szerepelt a tegnapi menüben: brokkolikrémleves pirított zsemlekockákkal, másodikként csülök pékné módra, illetve sült hurka, sült hús tepsis burgonyával 750 forintért.

– A leves szabad szedéses, olykor meglepetésként desszertet is adunk, és naponta átlagban 30, főként helyben fogyasztott adagot értékesítünk – mondta el [namelink name="Basits Józsefné"] Ilona üzletvezető, aki felidézte, 5 éve még naponta 80 menüt adtak el. A csárdában rántott szeletre cserélhető a nem szeretem étel.

Érdekes vendéglő Vásárhelyen a Zrínyi utcai Vasmacska – még van egy-kettő –, amely 11-től 14–15 óráig tart nyitva, étlapja nincs, és kizárólag menüztet. A csütörtöki kínálat lebbencsleves volt cigánylány kedvencével, vagyis tejfölös tésztával vagy székelykáposztával. Az ár helyben fogyasztva 660, elvitelre 600 forint, a betérők 95 százaléka utóbbit választja.
 

Különleges fogásokat is kínálnak a megye éttermei.Fotó:DM (galéria)


A gyerekekre is gondolnak

Csongrádon népszerű a Mozi Menza. Naponta háromféle levesből és négyféle másodikból lehet a menüt összeállítani. A kis adagért 600, a nagyért 800 forintot kell fizetni, 80 forintért eldobható műanyag edényben haza is vihetjük. A Kert vendéglő egy-egy levessel és másodikkal szolgál naponta. Kisebb gyerekek 500 forintért megebédelhetnek, a nagyobbak és a felnőttek előfizetve 700-ért, anélkül 850-ért.

A szentesi Arany János utcai ételbár tegnap 3 levest, 5 főételt és 3 desszertet kínált a megállító táblán, a menüért 900 forintot kérnek. A Galéria kávéház és étteremben hétfőtől péntekig két előre összeállított leves–második variációból választhatunk. Náluk a zóna menü 600, az előfizetéses 800, a teljes árú ebéd 850 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!