Héberül az imaházban

Bárki tanulhat héberül a vásárhelyi zsinagóga melletti imaházban. A tanár, Kellermann Itzhak szerint ez az oktatás összetartja a szétzilált zsidóságot. Tanítványai között van tisztviselő, akit csupán érdekel a zsidó kultúra, s akad 12 éves diák, aki az angol, a latin, a német, a francia, a spanyol és az olasz mellett most ismerkedik a héberrel.
Kellermann Itzhak szerint nem jó, hogy 5766-ban élnek olyan zsidók, akik nem tudnak héberül. Fotó: Tésik Attila

– Salom! – köszöntötte diákjait Kellermann Itzhak a vásárhelyi zsinagóga melletti imaházban. Ugyanis csütörtökönként héber nyelvtanfolyamot tartanak itt az érdeklődőknek. Nem csupán a város zsidó hitközségének tagjai, hanem más vallásúak is járnak a nyelvórákra. Az összejövetelek politikamentesek.

– A legnagyobb probléma az, ha találkozik egymással két idegen ember, nem a hasonlóságot, hanem a különbözőséget kezdik el egymásban keresni. A mi héber óráink ezért elsősorban arról szólnak, hogy találjuk meg egymásban a közös dolgokat – vélte a nyelvtanár.

A szegedi Kellermann Itzhakot tavaly azzal kereste meg a vásárhelyi hitközség, hogy istentiszteleteken vagy nagyobb vallási ünnepeken vezesse le a liturgiát. Nemet mondott, mert ő még nem rabbi, hogy elvállalhassa ezt a tisztséget. A fiatal ember jelenleg másodéves az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen.
– A nyelvoktatást viszont örömmel elfogadtam, mert úgy gondolom, hogy a mi időszámításunk szerinti 5766. esztendőben nem létezhet olyan zsidó, aki nem tud héberül – folytatta.

A nyelvtanfolyamnak az is a célja, hogy ne felejtődjön el a nemzeti nyelv, s ezáltal a nemzeti öntudat se sérüljön. A hébert a tanár szerint akár ragasztónak is lehet tekinteni: összefogja a szétzilált népet.

A héber a sémita nyelvcsaládhoz tartozik. Rokon az arabbal, valamint Jézus nyelvével, az arámmal. A vásárhelyi nyelvórákon két csoportban – haladóban és kezdőben – tanulnak a diákok. Van köztük középiskolás, tanár, hivatali dolgozó, illetve zsidó és nem zsidó is.

A vásárhelyi Oszfolk László érettségi előtt áll. Nem zsidó származású, viszont nagyon érdekli ez a kultúra. Azért szeretne megtanulni héberül, mert az imák is ezen a nyelven íródtak, s meg akarja érteni, mi olvasható a tórában.
– A héber lesz a harmadik idegen nyelvem a német és az angol után. Nagy álmom, hogy egyszer kijussak Izraelbe, s ezért is szükségem van a nyelvtudásra – tette hozzá.

A 12 esztendős Bacsa Pétert, a Bethlen gimnázium hatodikosát nem kell bemutatnunk olvasóinknak. A jó nyelvérzékkel megáldott diákról már írtunk. Peti az angol, a latin, a német, a francia, az olasz és a spanyol nyelv után most héberül tanul. Ő már a haladó csoportban van, s társaival már nevet is a héber történetek csattanóján.
– Édesapám fölmenői között voltak zsidók, s én később szeretném ezt a vallást felvenni. Úgy érzem, jó úton haladok – mondta mosolyogva.
Péter vágya, hogy felnőttként az Egyesült Államokban élhessen, lehetőleg egy zsidó hitközségben. Ezenkívül pár évet Izraelben is szívesen eltöltene.