Hódmezővásárhely körül forgott a Föld

Hódmezővásárhely - Sikeresen ismételték meg szombat délelőtt a Németh László Gimnáziumban a Föld forgását bizonyító híres 1851-es Foucault-inga-kísérletet.

Korom András

Egy gyertya lángjának segítségével égette el [namelink name="Bónis Béla"] bőrgyógyász és Németh Judit fizikus, az intézmény névadójának egyik lánya azt a vékony fonalat, amely mozdulatlanul tartotta a vásárhelyi Németh László Gimnázium aulájában felfüggesztett, 31 kilós aranyszínű ólomgömböt, a Föld forgását bizonyító Foucault-inga mását. A kísérlet sikerrel járt: a kilendülő inga szép rajzolatot húzott festékkel az alá helyezett papírlapra.

 Az eredetileg 1851-ben a párizsi Panthéonban végzet kísérlet során az ingát feltaláló francia fizikus demonstrálta először a világon a nagyközönségnek a Föld forgását. Az inga lengési síkja látszólag elfordul, valójában a lengés közben a Föld kifordul alóla. Hódmezővásárhelyen egy ügyes tintaszerkezettel ezt az elfordulást láthatóvá is tették.

Sokan kísérték figyelemmel az inga mozgását. A szerző felvétele

Sokan kísérték figyelemmel az inga mozgását.
A szerző felvétele

A kísérlet megismétlésének ötletével egy évvel ezelőtt kereste fel Bónis Béla bőrgyógyász [namelink name="Árva László"] gimnáziumigazgatót, aki támogatta, hogy az ingát az iskola aulájában függesszék fel 11 és fél méter magasságban. – Bethlenes diák koromban szerettette meg velem a fizikát Horváth István tanár úr, enélkül nem lehettem volna orvos. Szeretném ezzel a kísérlettel a mai diákokat is a fizika iránti szeretetre ösztönözni – árulta el Bónis Béla.

Az ingát a támogatóknak köszönhetően [namelink name="Návay Sándor"] szobrászműhelyében öntötték ki ólomból, majd kapott aranyozott színt. A felfüggesztését [namelink name="Insperger Antal"] vállalkozásánál készítették el. A kísérlet ideje alatt [namelink name="Molnár Miklós"] egyetemi docens és [namelink name="Csörgő Tamás"], a KFKI fizikusa az MTA doktora tartott előadást.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!