Hódmezővásárhely: nincs válasz a négymilliárdos, közpénzjellegű kérdésre

Hódmezővásárhely - Vajon az állam ad-e 4,2 milliárd forintot Hódmezővásárhely önkormányzatának, hogy kifizethesse adósságát? A kérdésre a Miniszterelnökség nem ad választ, mert nem áll módjában.

Bakos András

Nem megfelelően kértük...


A 2016. május 10-i számunkban megjelent Jogos kérdés, honnan a vásárhelyi négymilliárd című cikkünkben valótlanul állítottuk azt, hogy közérdekű adatigényléssel fordultunk Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatához. A valóság ezzel szemben az, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26–28. § rendelkezéseinek megfelelő kérelmet nem nyújtottunk be az önkormányzat képviselőjéhez.

Több mint egy hónapja, április 14-e óta próbálunk választ kapni egy kérdésre, amely az Erste Bank és Hódmezővásárhely peres ügyével kapcsolatos. A korábbi vízműcég adósságát Hódmezővásárhelyen, Mindszenten és Székkutason akarta behajtani a pénzintézet, több tárgyalást is tartottak, nem jogerősen úgy találta a bíróság, az önkormányzatoknak fizetniük kell.


A felek egy hónapja a bíróság előtt megállapodást kötöttek, amelyről nem adtak tájékoztatást, üzleti titokra hivatkozva. A Szegedi Ítélőtábla utóbb kérdésünkre közölte, a megállapodás arról szól, hogy Hódmezővásárhely fizet 4 milliárd 250 millió forintot. Az azonban nem derült ki, hogy ezt a város saját költségvetéséből fizeti ki, vagy kap hozzá segítséget. Feltételeztük, hogy az állam segít, ezért a Miniszterelnökséghez fordultunk.


„Tekintettel arra, hogy az Ön által hivatkozott peres eljárásban a Miniszterelnökség félként nem vett részt, adatigénylését nem áll módomban teljesíteni" – ezt válaszolta [namelink name="Vidoven Árpád"] a Miniszterelnökség Perképviseleti és Döntőbizottsági Főosztályáról.


Érkezett emellett egy sajtó-helyreigazítási kérelem is Hódmezővásárhely polgármesterétől, Almási Istvántól. A város első embere teljes joggal kérte az alább, keretesben olvasható közlemény megjelentetését, mert tényleg nem hozzá, az adat kezelőjéhez, hanem az önkormányzat sajtóreferenséhez küldtük levelünket. Ráadásul aztán írtunk személyesen a polgármesternek is, de abban csak a kérdés volt, jogszabályi hivatkozások nélkül. Az sem szabályos.


„A sajtót képviselő személytől elvárható, hogy utánanéz egy újságcikk anyaggyűjtése során, hogy milyen jogszabályi hely alapján, milyen törvényi feltételek mellett, kitől igényelhet közérdekű adatot. Amennyiben a fenti cikk írója eleget tett volna ezen elvárható magatartási formának, akkor tisztában lett volna, hogy konkrétan milyen eljárási rend vonatkozik a közérdekű adatigénylésre és annak adatkezelő általi teljesítésére…" – írja a polgármester.


Ebből akár az a következtetés is levonható, hogy ha ügyvéd által készített adatigénylést küldünk, érdemi választ kaphatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!