Húsvéti csokidömping: Tigris ül a fűben

Gazdasági válság ide, gazdasági válság oda, a nagy édességgyárak nem húsvéti termékeiken spórolnak. Bár a kölni illatú ünnepig még több mint egy hónap van, a multik már lázasan készülnek a nagy rohamra.

Szűcs Csaba

Vásárhely két legnagyobb bevásárlóközpontjába tértünk be, és vettük szemügyre az idei kínálatot. A csokoládéfigurák között azonban nem csupán a jól megszokott nyuszit, naposcsibét és kisbirkát találtuk: a Micimackóban szereplő Tigrist valaki nyúljelmezbe öltöztette…

Már csak harminchármat kell aludni, és itt a húsvét! Gondolom, e hír hallatán a legtöbben még nem kapnak a fejükhöz, és kezdenek eszeveszett tojásfestésbe. Inkább legyintenek, az ünnepre való felkészüléssel pedig egyelőre úgy vannak, mint Pató Pál úr a ház körüli teendőkkel: „Ej, ráérünk arra még!". A multik azonban évről évre egyre hamarabb kezdik a húsvéti édességek árusítását.

Bevásárlókocsit ragadtunk, majd betértünk Vásárhely két legnagyobb bevásárlóközpontjába. Arra voltunk kíváncsiak, idén mennyiért szerezhetjük be a locsolásért járó csokitojást, -nyuszit, illetve milyen újdonságokkal rukkoltak elő a csokigyárak.

Első utunk a Family Centerben működő Intersparhoz vezetett. Az üzlet lázasan készül már egy ünnepre, de az egyelőre nem a húsvét: ottjártunkkor két dolgozó épp március 15-i dekoráción dolgozott az egyik forgóajtóba beépített kirakatban. A biztonság kedvéért azért végignéztük a polcokat. Hiába, csak apró meglepetéseket rejtő csokitojást találtunk, igaz, abból mindjárt több márkát is.


A Tescóban – ki tudja mi okból – az ásványvizek között kínálják a húsvéti édességeket, de csokinyuszikkal az üzlet más pontjain is találkozhatunk. (Sőt a vásárlók még egy félpolcnyi karácsonyt is lelhetnek, a játékosztályon ugyanis néhány Mikulás baba, szánkón száguldó plüsspingvin és hóember várja kis gazdáját.) Láttunk olyan csokoládéból készült nyulat, amelynek színes szalagot kötöttek a nyakába, azon pedig igazi csengettyű függött. Kínálnak belőle 10, 50, 100, illetve 200 grammosat is. Utóbbit 2239 forintért. Az olcsóbb kategóriájú csokinyuszik mérettől függően 45 és 219 forint között mozognak. Az aranyszínű és tarka ruhás tapsifülesekből akár zenekart is alakíthatnak a gyerekek, a csomagoláson ugyanis tojás mellett dobbal, klarinéttal, gitárral és szaxofonnal a „kézben" is ábrázolták őket. De ez még mind semmi!

A rosszcsont, vagány gyerkőcöket napszemüveges, míg a genetikusnak készülő kicsiket lila és piros nyúllal lephetjük meg. Ezek azonban eltörpülnek a Micimackóból jól ismert Tigris csokimása mellett, amelyet egy lelkes kreatívszakember nyuszijelmezbe öltöztetett, ötvözve így a farsangot Jézus feltámadásának ünnepével. Ezt a 60 gramm súlyú csodát 199 forintért vihetjük haza, közben pedig elénekelhetjük a „Tigris ül a fűben, ülve szundikálva…" kezdetű dalocskát is.

A kicsik még várnak

Több vásárhelyi sarki közértben is szétnéztünk, de húsvéti édességekkel egy boltban sem találkoztunk. Megtudtuk, az üzletek majd csak a hónap utolsó napjaiban rendelik meg a csokitojásokat és -nyuszikat.

- Messze van még húsvét, úgyhogy most csak nézelődőm, felmérem a kínálatot – mondta egy középkorú nő. – Az ünnepre egyébként egy-két héttel előtte kezdek el készülni: feldíszítem a lakást, megveszem a sonkát és a gyerekeknek az édességet.

Csokitojásból is gazdag a kínálat, lehet venni darabra, valamint csomagban is. Egy 150 grammos óriástojás, ízléses dobozba rejtve például 1385 forintba kerül. Kaphatunk klasszikus, népi motívumokkal díszített tojásokat, sőt olyat is, amelynek csomagolópapírjára szívecskéket rajzoltak. (Aki megfeledkezett a Valentin-napról, most ezzel meglepheti kedvesét, ráadásul két legyet üt egy csapásra.)

A húsvét szimbólumaivá vált állatok sora (kacsa, kiscsirke, barika, nyuszi) idén új taggal bővült: az édességek piacán megjelent a csokitehén, amely egyelőre még nem lila. A Mikulás-csomag mintájára pedig már húsvéti csomagokat is összeállítanak. Láttunk olyan zacskót, amelybe az édességek mellett a gyártó PVC-ből készült bocit is csúsztatott, használati utasítással együtt: „Nyomd össze, és vízbe merítve engedd el! A felszívott vízzel spriccelhetsz. Ne célozz fejre! Elektromos készülék közelében életveszélyes spriccelni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!