Idegenek is vennék befektetésnek a székkutasiak földjét

Székkutas - Székkutason azt szeretné elérni az agrárgazdasági bizottság, hogy helyiek, ne pedig messziről jött pénzemberek vegyék meg az eladó földeket. Ne befektetést, hanem megélhetést jelentsenek az átlagosan 30 aranykoronás földterületek.

Kovács Erika

Van, akiben megbíznak


Nem minden pénzember földvásárlását nézik rossz szemmel a székkutasiak. [namelink name="Kovács Gábor"], a Bankár Holding Zrt. vezérigazgatója is vásárolt földeket Kakasszéken. A bankár 18 éves koráig ott nevelkedett. Nemrég megvásárolta és felújíttatta a nagyapja házát, ahol gyakran időzik. A lakcímkártyája is székkutasi címre szól. Földet vásárolt, és biotermesztésbe fogott. A kakasszékiekért alapítványt is hozott létre.

– Törvény is kimondja, hogy a földvásárlóknak bejegyzett földművelőknek, helyben lakóknak kell lenniük, és művelési kötelezettségeik is vannak – sorolta elöljáróban [namelink name="Rostás János"], a területi agrárgazdasági bizottság elnöke, székkutasi önkormányzati képviselő. – Mindezek ellenére akadnak, akik megpróbálják kijátszani ezeket a kritériumokat. Mi, itt Székkutason azt szeretnénk, ha a föld nem befektetés, hanem megélhetés lenne, méghozzá a helybelieknek.


Rostás János a közelmúltban megtartott falugyűlésen is arra kérte a lakosságot, hogy földeladáskor legyenek körültekintők, és inkább várjanak néhány hetet, amíg esetleg egy helyben élő, gazdálkodni akaró székkutasi hitelt vesz fel, és abból egyenlíti ki a végösszeget. Vannak, akik 1 hektáron is tudnak hasznot termelni, mások 400-500 hektáron is tönkremennek. Kertészeti növényekkel kis területen is jól lehet gazdálkodni. Rostás János elmondta, bár szigorú szűrőkön megy át egy-egy földeladás, mindig akadnak, akik szeretnék kijátszani a rendszert.


– Hallottunk mi már olyanról is, aki házat vett a faluban, csak hogy helyben lakónak tűnjön. Más stróman bevonásával próbálkozott. Gyakori, hogy ráígérnek az árra. Ám mi a garancia arra, hogy ezt az eladó egy messziről jött embertől ténylegesen meg is kapja? Rostás János hangsúlyozta, a jog és a falu érdeke nem mindig áll összhangban egymással. Van, hogy hiába lóg ki a lóláb földvásárláskor a helyiek értelmezésében, ezt a törvény másképp tekinti.


Székkutason 8-10 ezer hektár körüli termőföld van. Az eladások is gyakoriak. Hetente általában 1-2 új kifüggesztést látni a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján. 


– Általában kis területeket értékesítenek. Sokan kiöregszenek a földművelésből, és a gyerekeik nem gazdálkodnak. Többször találkozunk néhány holdas vagy 1-2 hektáros értékesítésekkel. A leggyakoribb, hogy az osztatlan közös tulajdonú földterületeiket adják el az emberek. Idegenek pályáztak már ilyen kicsi parcellákra is. Miért baj ez? Azért, mert ha a földszomszédaik is az eladás mellett döntenek, akkor nekik elővásárlási joguk lesz... – mondta Rostás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!