Interneten követik a naplót

Hódmezővásárhely - Jövő hónaptól az egész iskolára kiterjeszthetik a kísérleti jelleggel már működő elektronikus naplózást a vásárhelyi Gregus-szakközépben. Jelszó használatával mindenki követheti saját jegyeit és hiányzásait – természetesen a szülők előtt sem maradhat titokban egyik sem.

Imre Péter

A közelmúltban Vásárhely 7,5 millió forint értékben 75 számítógépet kapott holland testvérvárosától, Haarlemmermeertől. A komputerek jelentős része, 50 darab a megye kiemelt informatikai képzési helyére, a Gregus Máté tagintézménybe került. Az eszközöket – az oktatás mellett – a tavaly ősszel néhány osztályban kísérleti jelleggel bevezetett e-naplózásnál használják. A tanárok elektronikus adatbázisban rögzítenek minden órai eseményt, beleértve a diákok hiányzásait és jegyeit.

– Tavaly ősszel indult a „kettős könyvelés" – mondta [namelink name="Kurusa József "]szakmai igazgatóhelyettes –, először a technikus osztályokban vezettük be az elektronikus naplózást. Ezzel párhuzamosan futott még a jól ismert papíralapú, de októbertől már csak ezt alkalmazták. Január közepétől, a második félévtől valamennyi 9–12. osztályban használják, de április 1-jéig még a hagyományos marad a hivatalos.

A Gregusnak országos szinten is jó az informatikai felszereltsége, és azt vallják: a képzés hatékonyabbá válásához az adminisztrációnak is fejlődnie kell. A papíralapú nyilvántartást el kell felejteni. Az elektronikus napló nemcsak a pedagógusoknak, a szülőknek és a diákoknak is elérhető, kóddal, jelszóval védett. És ez ingyenes, ellentétben a hasonló információkat biztosító, már elterjedt SMS-szolgáltatásokkal.

Nagy Szilvia és Samu Vivien saját jegyeit nézi az interneten. Fotó: Tésik Attila

Nagy Szilvia és Samu Vivien saját jegyeit nézi az interneten.
Fotó: Tésik Attila

– A próbaüzemen már túl vagyunk, az eddigi tapasztalatok kedvezőek, és a fejlesztésen gondolkozunk. Minden kollégánknak vásárolni szeretnénk PDA-t, kézi számítógépet, így mellényzsebben hordhatják majd az osztálynaplót. Első körben tavasszal húszat akarunk beszerezni, ha beválik, őszre felszereljük a teljes tanári kart – mondta Kurusa.

– Az osztályunkban a második félévtől vezették be ezt a rendszert – mondta a tizedikes Nagy Szilvia, aki az aulában elhelyezett számítógépek egyikén éppen jegyeit mustrálta –, és tök jó ötletnek tartom. Igaz, így anyuék is tudnak mindenről... Hetente egyszer-kétszer megnézem az osztályzataimat.

– Magam is hetente kétszer-háromszor „felfutok" az oldalra, és átnézem a bejegyzéseket. Jó dolog, azért is, mert nem kell sorban állni, illetve a tanártól engedélyt kérni, hogy megnézhessem az osztálynaplóban a jegyeimet, és ha valamit nem írtak be, azonnal szólhatok – közölte Szilvia barátnője és osztálytársa, Samu Vivien.

Úttörő szerep

Az elektronikus, interneten elérhető osztálynaplózással több városban, tanintézményben kísérleteznek. De a vásárhelyihez hasonló, az egész iskolára kiterjedő rendszer kevés van az országban, talán csak Békéscsabán és Budapesten – tudtuk meg Kurusa Józseftől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!