Itt vannak Hitchcock madarai: seregélyek a kutasi pusztán - videó

A székkutasi seregélycsapat láthatóan nem félt sem az autó zajától, sem az embertől. Nemcsak a szántóföldön, hanem az úton is álldogáltak. Felröppenve valósággal fekete felhőt alkottak.

Kovács Erika

A napokban kaptuk lencsevégre a Kutasi pusztán a több száz, talán ezres nagyságú seregélycsapatot. A Pusztaszéli út melletti szántóföldön bogarásztak. A seregély, akárcsak a vetési varjú, vegyes gazdasági megítélésű madár. Óriási károkat okoz a napraforgóban, a kukoricában, a meggy- és cseresznyeültetvényekben, a szőlőkben. Ahol megjelenik egy csapat seregély, ott jó eséllyel alig marad termés. Egy részét megeszik, egy részét pedig leverik. A seregélyek szinte csak kártékony madárként élnek a köztudatban. Azt kevesebben tudják, hogy ilyenkor, tél végén hasznot hajtanak a gazdáknak. A szántásokon, réteken keresgélnek táplálék után. Megeszik a földben lévő lárvákat, poloskákat, bogarakat. Előszeretettel pusztítják a cserebogarakat is, amelyek idén a szokottnál jóval hamarabb rajzanak.


Magyarországon a fészkelő állomány mintegy egymillió párra tehető. Számuk az utóbbi években némi emelkedést mutat. Gyérítésük, riasztásuk engedélyhez kötött.

Címkék#Székkutas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!