Javuló bűnügyi statisztikák

Hódmezővásárhely - Az ország második legbiztonságosabb megyei jogú városa Vásárhely az ügyészségi bűnügyi statisztika szerint. Itt a legkevesebb például a lakásbetörés. Szeged a középmezőnyben szerepel, de több a rablás, mint eddig. Agresszívabb a társadalom – mondja a rendőrkapitány.

R. Tóth Gábor

Vásárhely az ország második legbiztonságosabb megyei jogú városa – derül ki abból a rangsorból, amelyet a HVG készített el az Egységes nyomozóhatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika tavalyi adatainak felhasználásával.

A kriminalisztikai listán csak Nagykanizsa előzi meg Vásárhelyt: itt 1229 ismertté vált bűncselekményt követtek el tavaly. Vásárhelyen 1439- et, Szegeden pedig 7983-at – a Tisza-parti város ezzel a középmezőnyben, a 13. helyen szerepel a 10 ezer lakosra vetített rangsorban.

A bűnügyi szempontból leginkább fertőzött magyar város a tavalyi bűnügyi toplista szerint Debrecen, megelőzve Budapestet, Miskolcot és Dunaújvárost. A cívisvárosban 22 ezer 734 bűncselekmény vált ismertté.
A rablások listáján Szeged rosszabbul szerepel: 54 esettel a 4. a rangsorban, Vásárhely 12-vel hátulról számolva érte el ezt a pozíciót: csak Nagykanizsán, Sopronban és Veszprémben volt kevesebb rablás.
Vásárhelyen történt a legkevesebb lakásbetörés a statisztika szerint – egész évben csupán 11 eset. A listán második Sopronban is több mint duplaennyit regisztráltak. Szegeden 238-at, de hazánk negyedik legnagyobb városa a 10 ezer lakosra vetített rangsorban még így is a középmezőnyben szerepel – Pécsett például közel kétszer annyi lakásbetörés miatt tettek feljelentést. A gépjárműlopásokat tekintve is Pécs a veszélyesebb hely: 45 kocsit vittek el, míg Szegeden 28-at.

Nyugodtan beszélgethetnek a lányok a második legbiztonságosabb megyei jogú város, Vásárhely központjában. Fotó: Tésik Attila

Nyugodtan beszélgethetnek a lányok a második legbiztonságosabb megyei jogú város, Vásárhely központjában. Fotó: Tésik Attila
Ha az előző évek adatait is megnézzük, Vásárhelyen folyamatos javulást tapasztalunk: míg 2006-ban 1700 bűncselekményre derült fény, 2007-ben 1669-re, tavaly ennél is 230-cal kevesebbre. Mérséklődött a vagyon ellen elkövetett, nem erőszakos bűncselekmények száma (egy év alatt 987-ről 847-re) és az ismertté vált bűnelkövetőké is (534-ről 521-re).

Szeged is javított 2007-hez képest, akkor 1825-tel több bűncselekményt követtek el, mint tavaly – igaz, ez még mindig több, mint a 2006-ban felderített 7105 deliktum. Szintén nőtt a rablások száma: három éve 36, tavaly már 53 ilyen esetben indult eljárás.

Zélity: aki rabol, börtönbe megy

– Ahány statisztika, annyiféle szám, nem biztos, hogy minden adat teljesen pontos, de alkalmas a tendenciák érzékeltetésére. Egy sorozatügy – internetes, okiratokkal kapcsolatos bűntett például – akár 500–1000 bűncselekménnyel is növelheti az adott statisztikát – figyelmeztet Zélity László ezredes, szegedi rendőrkapitány. – Tapasztaljuk: az erőszakos jellegű esetek száma megnőtt, agresszívabb lett a társadalom, több a rablás. Célunk a megelőzés: aki Szegeden rabol, az börtönbe kerül. Tavaly az esetek kétharmadát felderítettük, ez igen jó arány. A többit sem felejtjük el, erre jó példa a másfél év után a napokban felderített Fonógyári úti csoportos rablás ügye. 24 órás bűnügyi szolgálatot hoztunk létre, amely forró nyomon indul az esetek után. Növeltük a rendőrség közterületi jelenlétét is. Májusban több szegedi körzetben indítottunk 10 millió forintos programot az ott élők biztonságérzetének javításáért. Volt olyan körzet, ahol 15–20 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma – fogalmazott.

Vásárhely egyre jobb lesz

– 5 éve folyamatosan javulnak a bűnüldözési statisztikáink. Célunk, hogy idén Vásárhely az első helyre kerüljön a rangsorban – hallottuk Tölgyes Tamás őrnagytól, a vásárhelyi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjétől. Szerinte a jó helyezés oka, hogy nagy hangsúlyt fektettek a közterületi, szolgáltató tevékenységre, a 8 bel- és 7 külterületi megbízott, valamint az olvasókörök révén még jobb az együttműködésük a lakossággal. A rendőrök munkája mellett pedig Lázár János polgármester, a közterület-felügyelők, mezőőrök, civilszervezetek támogatását is kiemelte. Mint ismert, Vásárhely hazánkban elsőként pályázik arra, hogy a Slow City-mozgalom tagja legyen. A nemzetközi szerveződés a helyi értékekre, hagyományőrzésre, az életminőség – így a közbiztonság – javítására is törekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!