Kallai Árpád a sürgősségi ellátásról

Hódmezővásárhely - Sajtótájékoztatón reagált Kallai Árpád, az Erzsébet-kórház főigazgatója és Ambrus Norbert, a polgármesteri hivatal jogi irodájának vezetője a jobbikos önkormányzati képviselők szavaira Vásárhelyen.

Munkatársunktól

Már a sürgősségi osztály megnyitása előtt szakmai érvekkel igyekeztek elfogadtatni, hogy a sürgősségi nem azt jelenti, másodpercek alatt ellátják a pácienseket – reagált sajtótájékoztatón [namelink name="Kallai Árpád"], a vásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója [namelink name="Molnár Lászlóné"] jobbikos önkormányzati képviselő korábbi – sajtóban megjelent – állítására, amely szerint 4-5 órát is várakozni kell az osztályon.

– Infokommunikációs tábla tájékoztatja a betegeket, mi történik az osztályon. Ebből egyértelműen kiderül, mi lehet az oka annak, ha várakozni kell. Egy kérdőívet tölt ki a nővér, ez alapján dől el a páciens ellátása. Például egy alkartörésnél tudni kell, milyen a fájdalma a betegnek, ennek megfelelően kap fájdalomcsillapítót – magyarázta a főigazgató.

Határozottan visszautasította a jobbikosok azon állítását is, hogy Szegedre kell menni gipszeltetni. Az egyszerűbb eseteket Vásárhelyen látják el, de a kórházban nincs traumatológiai osztály, ha műtét vagy kisebb beavatkozás szükséges, akkor kell Szegedre menni. Kallai cáfolta azt is, hogy nincs ultrahang az osztályon. A diagnosztikai osztályon 24 órában vizsgálják a betegeket. A sürgősségi megnyitása óta 2567 röntgen, 1077 ultrahang készült. A plédhiányról azt mondta: a 10 ágyas fektetőben 18 pléd van raktáron. A sürgősségin eddig 6500 beteget láttak el, a páciensek 60-70 százaléka délután 2 és este 10 között érkezik – tette hozzá a főigazgató.

[namelink name="Ambrus Norbert"], a polgármesteri hivatal jogi irodájának vezetője a jobbikos önkormányzati képviselők munkahelyteremtéssel kapcsolatos kijelentéseire reagált. Közölte: összekeverhették a munkahelyteremtő és -megőrző programot, illetve a közmunkaprogramot. Előbbit az önkormányzat saját forrásból finanszírozza, az elmúlt években új munkahelyek (681) létrejöttére 340 millió forintot, megőrzésre (561) 116 millió forintot költött. A közmunkaprogramra jár központi támogatás, az idén 600 millió forintot kaptak, és mintegy 1100 közmunkást foglalkoztatnak. Az ipari parkban lévő vállalkozásoknak pedig négyzetméterenként 1658 forintról 850 forintra csökkentették az építményadót – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!