Kanadai magyar művészettörténész járt a vásárhelyi Tornyai-múzeumban

Hódmezővásárhely - Ifjabb Botár Olivér, a kanadai Winnipeg Manitoba Egyetemének művészettörténet professzora kereste fel július végén a Tornyai János Múzeumot. A Magyarországról 1956-ban emigrált szülők gyermekeként Torontóban született szakember a New York-i székhelyű Salgó Alapítvány kurátoraként is dolgozik, ahol feladata a gyűjtemény alkotásainak elhelyezése az Egyesült Államok ismert múzeumaiban.

Munkatársunktól

Az üzletember Salgó Miklós a második világháború idején emigrált Európából Észak-Amerikába, ahol gazdasági sikerei mellett a diplomataként is eredményes volt: az USA budapesti nagykövete volt az 1980-as években. Salgó diplomáciai tevékenysége mellett szenvedélyes műgyűjtőként számtalan aukción vett részt, s vásárolta a magyar művészeti élet legkiválóbb alkotóinak műveit. Később alapítványt hozott létre, amelynek kurátoraként Botár Olivér a New York-i Metropolitan Múzeummal, a Chicagoi Művészeti Múzeummal és Los Angeles múzeumaival folytat tárgyalást a magyar művészet neves alkotásainak méltó elhelyezéséről.

Botár Olivér megnézte A Plohn-műterem 150 éve című tárlatot is. FOTÓ: ARANY-TÓTH ATTILA

Botár Olivér megnézte A Plohn-műterem 150 éve című tárlatot is. FOTÓ: ARANY-TÓTH ATTILA

A kurátor a Tornyai János Múzeum művészettörténészével, Képiró Ágnessel 2018 őszén New York-ban találkozott, s meghívást kapott Vásárhelyre. Elképzelhetőnek tartja, hogy alapítványa egy-egy műtárgyat kölcsönadjon, vagy adományozzon a vásárhelyi közgyűjteménynek.


– Nem könnyű megismertetni a tengeren túl a magyar művészeket – vallja a kurátor –, azonban napjainkban van érdeklődés a neoavantgárd női alkotói iránt. Nemrégen vásárolt a Metropolitan Múzeum a Vásárhelyi Őszi Tárlat két évvel ezelőtti Tornyai-plakettesétől, Keserü Ilonától festményt, amelynek kapcsán más magyar művészek, így akár a Vásárhelyhez kötődő alkotók megismertetésére is lehetőség adódhat.

A kiállítási anyagok közti kalauzolásban Bernátsky Ferenc volt a segítségére a kanadai művészettörténész-kurátornak.FOTÓ: ARANY-TÓTH ATTILA

A kiállítási anyagok közti kalauzolásban Bernátsky Ferenc volt a segítségére a kanadai művészettörténész-kurátornak.FOTÓ: ARANY-TÓTH ATTILA

Botár Olivér Vásárhelyen megnézte az Alföldi Galéria állandó képzőművészeti kiállítását, A Plohn-műterem 150 éve című tárlatot és a múzeum főépületében az intézmény névadójának gyűjteményes kiállítását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!