Kecskeméti Rita, a fogathajtó vásárhelyi ÁSZ

Hódmezővásárhely - 24 évvel ezelőtt a Magyar Televízió ÁSZ című tehetségkutató műsorában szerepelt Molnárné Kecskeméti Rita vásárhelyi önkormányzati képviselő. A férfias sportágnak számító fogathajtásban ő volt az első női segédhajtó, majd hajtó. A lovak, a természet szeretete máig megmaradt családjában.

Imre Péter

– A lovak szeretetét édesapámtól, Kecskeméti László fogathajtótól örököltem, aki mai napig, 74 évesen is felül a bakra, és pár éve életműdíjat kapott az országos szövetségtől. Gyerekkoromban tanyákon, lovak, kutyák, galambok között töltöttem a nyarat – mondta [namelink name="Molnárné Kecskeméti Rita"] vásárhelyi települési képviselő, aki 18 évesen szerepelt az ÁSZ-ban. A Magyar Televízió tehetségkutató műsorában reménybeli fogathajtóként mutatta be Geszti Péter, ő volt az első nő, aki először segédhajtóként, majd önállóan versenyzett ebben a férfias sportágban. Saját fogattal – egyes és kettes – megyei és regionális viadalokon 2. és 3. helyezéseket ért el.

– Nem emlékeztem a műsorra, ezért a napokban, amikor készültem a beszélgetésre, férjemmel, Molnár Zsolttal megnéztük. Nosztalgiával figyeltük a képsorokat, és főleg a lovak láttán dobbant meg a szívünk, ezek a nemes állatok és a lövészet hozott össze minket. Akkor Geszti – aki a mai napig megismer – megkérdezte, hogyan tervezem a jövőt, a családot. Fantasztikus, hogy minden, amit szerettem volna, megvalósult. Gyermekeim, a 22 éves Martin – 10 napos volt, amikor részt vett az első lovasversenyen – és a 16 éves Blanka is kötődnek a természethez, előbbi vadásznak tanul, utóbbi imádja a lovakat – mesélte a 42 esztendős Molnárné Kecskeméti Rita.

A lovak, az állatok, a természet szeretete meghatározza Molnárné Kecskeméti Rita életét. Fotó: Kuklis István

A lovak, az állatok, a természet szeretete meghatározza Molnárné Kecskeméti Rita életét. Fotó: Kuklis István
Elmondta: mikor kiderült, hogy fővárosi televíziós stáb érkezik Vásárhelyre, őt arra intették, az iskoláról és arról, hogy 18 évesen már menyasszony, ne beszéljen. Persze Geszti mindkettőre rákérdezett – és semmi baj nem történt.

– Férjem a világbajnok Juhász László segédhajtója volt, majd önállóan is szép sikereket ért el, válogatott kerettag lett. Egész életünket befolyásolták a lovak: 40-50 fogatos, csikósbemutatós esküvőnk volt, és azért tartottuk pénteken, mert a hétvégén már versenyt rendeztek. Érettségi után a párommal együtt pár évet Bugacpusztán töltöttünk, sokat tanultunk a csikósoktól. Tudok bánni a karikás ostorral, és magyar módra, szőrén megülöm a lovat. Én voltam az első nő, aki a hátsó két lóra állva a legendás pusztaötöst hajthatta – mesélte Rita. Hozzátette: óriási örömöt okozott neki, amikor lánya, Blanka, aki 4 évesen ült először lóháton, megszerette az állatokat. Később éveken keresztül díjlovaglóként versenyzett.

– Súlyos sérülés után néhány hete ülhettem ismét lóra. Ez nem olyan, mint a biciklizés, el lehet felejteni. Újra meg kell erősödni. Mostanában együtt lovagolunk a lányommal, és nincs annál szebb, mint amikor a gyerekével sportolhat az ember – magyarázta Kecskeméti Rita. Hozzátette: vadászkutyák, német vizslák tenyésztésével is foglalkoznak, és az sem mellékes, hogy a mindennapos hajsza – a képviselő egy vásárhelyi húsüzem ügyvezetője – és a politika után kikapcsolja, regenerálja a természet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!