Kénytelenek együtt élni a csatornaszaggal a hódtóiak, de már csak két és fél évig

Nem elég a kánikula, a csatornaszag miatt sem tudnak sokan szellőztetni a vásárhelyi Hódtóban. Az önkormányzat most kezdi felújítani a bűzért felelős szennyvíztelepet, a munka várhatóan két és fél évig tart.

– Egyszerűen ilyen a szennyvíz. Nem tudunk vele mit kezdeni, együtt kell élnünk a problémával – magyarázta Nagy László a vásárhelyi Hódtóban. A városrészben több éve problémát jelent a töltés túloldalán lévő szennyvíztelep szaga.


– Az utóbbi napokban különösen, de nyaranta egyébként is jellemző, hogy borzasztó a szag – kezdte beszámolóját Tóth Ágnes. – Ebben a melegben főleg azért bosszantó, mert ha bejön a büdös, akkor már nemigen megy ki, úgyhogy csak éjszakánként szellőztetünk – mondta Ágnes.


Kovács Katalin viszont már hónapok óta nem érezte a csatornaszagot. – Az tény, hogy több éve fennáll ez a probléma, de én már hónapok óta nem éreztem. Bár azt fontos megjegyezni, hogy az én lakásomnak nincs ablaka, ami a töltés felé nézne – fejtette ki Katalin.

Tóth Ágnest leginkább nyaranta zavarja a csatornaszag. Fotó: Máté Gergely

A környékbeliek úgy tudják, hogy a szagot a szennyvíztelep okozza. Diós Zsolt, az Alföldvíz Kft. PR-irodavezetője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a telep 1993-as üzembe helyezése óta működik az akkor korszerű technológiával. A gépek és egyéb berendezések nehezen javíthatók a nemritkán 200 ezer üzemórát meghaladó működés miatt. A vízszolgáltató a környezeti terhelés csökkentése érdekében biológiai enzimkészítményeket alkalmaz.


– Cégünk javasolta a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak, hogy a szennyvíztisztító telep és a vasút között korábban meglévő, de kipusztult véderdőt telepítse újra – jelentette ki Diós Zsolt.


Az önkormányzat jelenleg pályázati támogatással fejlesztené a szennyvíztelepet, ennek most az előkészületei zajlanak. A mintegy 1,4 milliárdos beruházással új technológia épülhet, amely a nitrogént és foszfort is képes eltávolítani a beérkező szennyvízből. Jelenleg a közbeszerzési eljárást indítják, a beruházás várható befejezése 2019 vége.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!