Két hónapra kaptak lakást, miután leégett a házuk

A mindszenti Balázsné Molnár Olga és gyermekei nagyon sok támogatást, segítséget kaptak ismerősöktől, ismeretlenektől az otthonuk leégése után. Átmenetileg egy közeli házba költözhettek, de onnan két hónap múlva menniük kell. Saját otthonra vágynak. Eddig 800 ezer forint gyűlt össze az önkormányzat által nyitott számlán.

Kovács Erika

Újabb változás következett be Balázsné Molnár Olga és négy gyermeke életében. Szívességből egy háztulajdonos felajánlotta a szerencsétlenül járt családnak, hogy lakjanak üressé vált ingatlanjában, nagyjából két hónapig. Ez a ház néhány méterre van a leégett házuktól. Olgáék már átköltöztek a megmaradt holmijukkal, illetve az adományként kapott bútorokkal, használati tárgyak­kal, ruhákkal.

 

Mint lapunknak a tűzeset után elmondta, május 24-én kora este a férje, aki nem veti meg az alkoholt, a motoros fűrészt szerelte a ház hátsó épületében, a műhelyben. Volt a helyiségben öt liter benzin is, az lobbanhatott be valahogy. A tűz átterjedt a házra is, amelynek teljesen leégett a tetőszerkezete. A mennyezet szinte minden helyiségben leszakadt. A ház lakhatatlanná vált. A családnak szinte semmije sem maradt. Az anyuka és a négy gyermek, a 16 éves Adrián, a 14 éves Zsanett, a 11 éves Kevin és a hatéves Áron átmenetileg az asszony szomszédban lakó testvéréhez költöztek. A kétszobás ház azonban tíz embernek nagyon kicsi volt. A férje mozgásképtelen, szintén a leégett házban lakó édesanyja átmenetileg kórházba került. A férjéről pedig Olga nem tudta, hogy hol van.

Az asszony a tűz után nagy elhatározásra jutott. Úgy döntött, ha már a nulláról kell újrakezdenie az életét, akkor ezt a férje nélkül teszi. Az alkohol miatt ugyanis már nagyon megromlott a házaspár kapcsolata. Az asszony azt mondta, reméli, hogy így a gyermekeknek is sokkal nyugodtabb életet tud teremteni.

A gyerekek jól érzik magukat a házban, de itt csak két hónapig maradhatnak. Fotók: Kovács Erika

– Most közel két hónapnyi időt kaptunk. Addig használhatjuk ezt a házat egy ismerős jóvoltából. A gyerekek is jól érzik itt magukat – említette meg. – Nagyon nagy szeretettel fordultak felénk az emberek a tűzeset óta. Átérezték a helyzetünket. Kaptunk ruhákat, háztartási berendezéseket, például tűzhelyet, tévét, bútorokat is. Miután értesültek a tragédiánkról, a hódmezővásárhelyi Johannita Segítő Szolgálat is a segítségünkre sietett. Hoztak ágyakat, szekrénysort. A Birka csárda üzemeltetőjétől napokig kaptunk ebédet, időközönként még most is. Mindenkinek köszönjük a törődését. Jólesett, hogy nem hagytak magunkra a bajban bennünket – fogalmazott Olga.


Mivel két hónap rövid idő, gyors forgatókönyv szükséges a jövőjükhöz. A leégett házon nem volt biztosítás, nem lehet felújítani, annyira tönkrement. Egy lakható otthont szeretnének. Kinéztek egy háromszobás, kis kertes házat Mindszenten, ami egy tisztasági meszelés után beköltözhető lenne. A ház 6,5 millió forintba kerülne. Ennyi pénzük viszont nincs.

 

Az önkormányzat számlát nyitott Olga és a gyermekek javára. Aki szeretne segíteni, az 57400255-15115784-es számlaszámon megteheti. A közlemény rovatban fel kell tüntetni: Balázsné Molnár Olga javára. Erre a számlára az elmúlt napokban mintegy 800 ezer forint támogatás érkezett, de az még kevés a hosszú távú megoldáshoz. A csokot is csak a válás után tudná kérvényezni Olga, de annak időpontja bizonytalan, addig nem várhatnak.


A családot egyébként nagyon megviselte a tragédia. – A gyerekek zárkózottabbá váltak, nem szívesen beszélnek a tűzről. Néha kicsit agresszívebbnek érzem őket, talán így jön ki rajtuk a feszültség. Én napközben elvagyok a teendőkkel, a megoldáskereséssel. Este lefekvés után jön rám a sírás – vallotta be az asszony. Olga elmondta, a tűzeset óta csak ügyvéden keresztül értekezett a férjével. Beadta a válópert.


Olgáék most a családi pótlékból élnek, ami körülbelül 90 ezer forint. Az asszony munkát keres.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!