Kétféle jóleső csobbanás

Mártély - Nehéz lenne elmondani, mi a különbség, mi a hasonlóság. Ehhez költőnek kellene lenni, és én nem vagyok az - mondja a hódmezővásárhelyi Dein Csaba. Katona volt, most vagyonőr. Nemrégen tért haza Floridából.

Bakos András

Volt alkalma ugyanígy csobbanni az óceánban, mint most a mártélyi strandon, ahol fotóriporter kollégánk elkészítette róla ezt a képet.


Ami a különbséget illeti, az biztos, hogy az Atlanti a Föld második legnagyobb óceánja. 180 millió éve keletkezett, a bolygó felszínének 20 százalékát foglalja el, sótartalma 33 és 37 ezrelék között mozog.


Hőmérséklete a leghidegebb részeken mínusz 2 fok, a trópusokon plusz 29. A Mártélyi-holtág 1889-ben jött létre, a Tisza 86. átvágásánál. Víztükrének hossza 4,7 kilométer, ahol a legszélesebb, ott 175 méter. Most lehet vagy 25 fokos.


Csaba rendszeresen jár Mártélyra, biciklivel. Nagyon szereti azt az ismerős nyugalmat, csöndet, szépséget, ami itt körülveszi. – A pálmafákat és a tengerpartot is meg lehet unni. Jó volt elmenni, és jó volt már hazajönni is – mondja, és ehhez egy költő sem tudna többet hozzátenni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!