Kétszer is áramszünet volt délelőtt a vásárhelyi közgyűlésben - házzal, lakással csábítanák az orvosokat

Házzal, lakással csábítanák Vásárhelyre a fiatal orvosokat Kószó Péter alpolgármester Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő által is támogatott javaslata szerint. A közgyűlés hétfői ülésén elhangzott: tovább kell csökkenteni a közfoglalkoztatottak számát.

Imre Péter

Benkő Zsolt (Fidesz–KDNP) külterületi önkormányzati képviselő napirend előtt arról számolt be, hogy a tanyafejlesztési programban három nyertes pályázatnak köszönhetően például szűréseket végezhetnek Batidán, Erzsébeten és a Sóshalmi Olvasókör környékén lakóknál, valamint a biztonságra is költhetnek.


Cseri Tamás (Fidesz–KDNP) a vásárhelyi Nyugdíjas Szövetség választásán vélelmezhető szabálytalanságokkal foglalkozva megemlítette: Zsarkóné Sánta Zsófia, a Visszhang utcai Olvasókör elnöke ezért lépett vissza a jelöltségtől. Azt mondva, a végeredményt valószínűleg megbundázták. Nem átláthatók a viszonyok, és a kialakult helyzetet később sem tisztázták. Ezért Cseri arra kérte a város vezetését, az önkormányzat a továbbiakban ne támogassa a szervezetet.

 

Azt is megemlítette, az új vezető, Kissné Urgyán Mária korábban MSZP-színekben indult a választáson, és a szocialisták mozgósításra készülnek a szövetség segítségével.

Első napirendi pontként módosították a város idei költségvetését: a főösszeg 414 millió forinttal 23,2 milliárdra emelkedett.

Karácsonyi ajándékot kaptak a közmunkások, írtuk néhány napja. Jövőre kevesebben lehetnek.

A közfoglalkoztatásról Nagyné Tari Ibolya irodavezető számolt be: az adatok csökkenő tendenciát mutatnak, a korábbi havi 600 helyett idén átlagban 300 embernek adtak így munkát. Lázár János kancelláriaminiszter, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a létszám tovább csökkenthető, a munkaerőpiacra kell irányítani az embereket. Azt javasolta: a 2018-as közmunkaprogram tervezésekor eleve kevesebb összegre pályázzanak. Vásárhelyen a 2010-es 13 százalék után mostanra 2,5-3 százalékra csökkent a munkanélküliség – 27 éve volt ilyen alacsony utoljára –, ami azt jelenti, hogy szinte nincs. Ez főként az erősödő helyi vállalkozások, munkaadók érdeme.


A vásárhelyi és a makói kórház működéséről Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó főigazgatója tartott tájékoztatót.

 

Az elmondottakkal kapcsolatban Kószó Péter alpolgármester megemlítette: lakással, házzal is Vásárhelyre csábíthatnák az orvosokat. Ehhez csatlakozva Lázár János azt javasolta, a közgyűlés hozzon egy olyan rendeletet, hogy egy ideköltöző, hosszú távra, legalább 10 évre Vásárhelyre szerződő fiatal orvosnak a város saját tulajdonba adja ezt a lakóingatlant.

Mert az Vásárhely érdeke, hogy itt települjenek le az orvosok – tette hozzá. A tervezet akár már a januári közgyűlésre elkészülhet.


A közgyűlés munkáját a délelőtti szakaszban kétszer is áramszünet zavarta meg.

 

Átadják a mezővári ovit


 Hegedűs Zoltán polgármesteri jogokkal rendelkező alpolgármester elmondta: kedden adják át Mezővári új óvodáját, amelynek építésére közel 60 millió forint gyűlt össze Vásárhelyen, több mint 800 adakozó, civil szervezet, magánszemély és cég, vállalkozás jóvoltából. Az adakozást Lázár János kezdeményezte. A 60 millió forint mellé a kormány segítségére is szükség volt az óvoda megépítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!