Ki mit tud? és hagyományőrzés

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat tegnap, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezte meg a Cigány–magyar ki mit tud? elnevezésű tehetségkutató versenyt.

Imre Péter

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Ennek már volt előzménye: – Először a 90-es években tartottak hasonlókat a városban, népszerű volt a gyerekek és szüleik körében egyaránt, majd következett egy 10 éves szünet. Az eseményt a 2012 májusában megalakult új vezetés „porolta le", és tavaly már megrendezte a Mozaik Kamarateremben – mondta [namelink name="Mátray Attila"], a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki még hozzáfűzte: idén több mint 60 óvodás és általános iskolás jelentkezett, utóbbiak főként egyéni előadással.

Közben a színpadon egymást követték a produkciók – mesejáték, zene, autentikus roma tánc –, a szülők, hozzátartozók videóztak, fényképeztek, tapsoltak a nézőtéren, vagy éppen rászóltak az ölükben ülő, fészkelődő, izgő-mozgó kicsire: – Figyelj, a nővéred ott van a színpadon!

Megelevenedett az egyik legismertebb népmese, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, a nyuszinak öltözött „kiscsajok" a húsvétot idézték, a roma zenére táncoló, a lépéseket cifrázó fiatalok pedig vastapsot csaltak ki a közönségből.

Megelevenedett a színpadon A kiskakas gyémánt félkrajcárja is. Fotó: Imre Péter

Megelevenedett a színpadon A kiskakas gyémánt félkrajcárja is. Fotó: Imre Péter
– A rendezvény célja a roma kultúra és hagyományok megőrzése, a cigány–magyar együttélés erősítése. A fiatalok még mindenre nyitottak, nincsenek előítéleteik, és szüleikkel, kísérőikkel, az őket felkészítő pedagógusokkal igazi közösségformáló erőt jelentenek. A Ki mit tud? kérdést úgy is értelmezhetjük, ki tud meg többet a másikról, annak kultúrájáról, szokásairól, és abban bízunk: ezt cigányok és magyarok kölcsönösen el- és befogadják a másiktól – mondta Mátray Attila, aki megígérte: jövőre is lesz cigány–magyar ki mit tud? Egy fellépő sem távozott üres kézzel, a résztvevők ajándékutalványokat vehettek át a szervezőktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!