Kiállás az autonómiáért

Hódmezővásárhely, Mártély - A vásárhelyi önkormányzat vendégeként a mártélyi Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontban tartotta ülését pénteken és szombaton a Kárpát-medencei Magyar Autonómia-Tanács (KMAT).

Munkatársunktól

A határon túli magyar közösségeket képviselő szervezetek kiállnak az autonómia mellett, és ennek érdekében közösen lépnek föl, mert úgy hatékonyabb – mondta az ülést követő sajtótájékoztatón [namelink name="Tőkés László"], a KMAT elnöke. A határon túli magyar közösségek jogokat követelnek – mivel az elcsatolt területeket nem kérhetik, követelhetik vissza –, és nem maradékjogokat, területi autonómiát a tömbmagyar vidékeken, kulturális és személyi elvű autonómiát az egész kárpát-medencei magyarságnak – hangsúlyozta Tőkés, idézve a konszenzussal elfogadott zárónyilatkozatot, melyben rögzítették: a közösségi önrendelkezés a „területért jogokat" alapelv értelmében illeti meg a magyarságot.

Kiállás az autonómiáért. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (galéria)


A zárónyilatkozatba foglalt másik alapelv, a már idézett egységes nemzeti fellépés elve, hogy a 13–15 milliónyi magyarság egységesen képviselje az érdekeket, álljon ki például a Székely Nemzeti Tanács mellett a szimbólumok használatában és autonómia törekvéseiben, így sikeresebbek lehetnek. A KMAT ezt az esztendőt – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére – az egész Kárpát-medencében az autonómia évévé nyilvánította. A zárónyilatkozaton kívül a KMAT kiadott még egy közleményt, valamint nyílt levelet intézett [namelink name="Benjamin Cardin"] amerikai szenátorhoz, az amerikai Helsinki Bizottság elnökének, aki bírálta a magyar kormány több lépését, intézkedését, például a határon túl élők állampolgárságával kapcsolatban.

A KMAT-elnök, EP-képviselő még elmondta: a kisebbségben élő őshonos nemzeti közösségek védelméről szóló európai polgári kezdeményezés szövegtervezetét benyújtották előzetes véleményezésre az Európai Bizottság illetékes főosztályának. Ha a tervezetet jóváhagyják, elindulhat az aláírásgyűjtés, amelynek sikere esetén az Európai Parlament jogszabályt alkothat az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!