Kiszabadították a túszokat

Hódmezővásárhely – Szerb és magyar alakulatok közösen szabadítottak ki egy politikust és fogtak el egy terroristavezért – igaz egy gyakorlaton. Képriport.

Segesvári Csaba

– Az elképzelt, Földközi-tengeri sziget a történelem folyamán három, egymással hadban álló országra szakadt. Youngastan, Spotland és Blueland helyzete eléggé zavaros: az egymással hadban álló országok csapatai a lakosságot terrorizálják és fosztogatják. A polgárháború 2006 óta tart, 2011-ben ENSZ felhatalmazással többek között szerb és magyar csapatok érkeznek a szigetre. A cél, hogy egy beépített területen elfogjanak egy terroristavezért és kiszabadítsanak egy túszt. A lázadó erők kézifegyverekkel felfegyverzettek és sejtekben mozognak – tudtuk meg Szász Árpád őrnagytól, a gyakorlat egyik társigazgatójától.

Tússzabadítás - szerb-magyar hadgyakorlat. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A bluelandi lázadók az elszakadásért küzdenek, amit Youngastan is támogat. A hadgyakorlat részeként azt is elárulták, hogy a bluelandiek kábítószerrel és fegyvercsempészettel is foglalkoznak.

A szerb és magyar erők közötti „Neighbours-2011/HUN" gyakorlatot a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és a Szerb Szárazföldi Erők parancsnoksága szervezte. Céljuk, hogy egy esetleges közös fellépésnél, legyen az akár békefenntartói, könnyedén együtt tudjanak működni.

A rövid eligazítás után a szerb haderő tábornoka, Dokica Petrovic magyar kollégáival megtekintette a helyszínt, majd a paintball fegyverek kipróbálása után a tribünön helyet foglaltak.

Tússzabadítás - szerb-magyar hadgyakorlat. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Az akció során 3 rajban, gépkocsikon érkeztek a túszmentők a helyszínre: A villámgyors biztosítás után a csapatok elfoglalták támadó pozíciójukat. A zárt épületbe behatoltak, majd rövid tűzharc után az elfogott vezérrel és a tússzal távoztak. Az alig 6 percig tartó gyakorlatot angolul vezényelték a csapatparancsnokok. Amikor már úgy tűnt, minden rendben, újabb ellenállók tűntek fel – a szerb–magyar csapatok közös erővel végeztek a lázadókkal.

Mint megtudtuk, a hadgyakorlaton kívül nincs közös magyar–szerb misszió, hiszen Szerbia nem NATO tag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!