Kruzslicz István fest és szobrászkodik

Hódmezővásárhely - Húszévnyi kihagyás után ismét fest és szobrászkodik Kruzslicz István levéltár-igazgató, aki Kligl Sándor szobrász- és Fodor József festőművész szakkörében kóstolt bele a szakma szépségeibe.

Korom András

Már általános iskolás korában festegetett, rajzolgatott Kruzslicz István (66), aki a Bethlen-gimnáziumban nem tanulhatott rajzot, azokban az években ugyanis az nem szerepelt a tantervben. Már történelem–orosz szakos egyetemista volt, amikor beindult a Kligl Sándor szobrászművész vezette szakkör a Petőfi művelődési központ pincéjében. A festészetet és a rajzolást pedig Fodor József festőművész szakkörében tanulta.

– A legtöbbet a zebegényi szabadiskolában tanultam a 70-es, 80-as években. Megtanultam a linómetszést, a rézkarckészítést, kőfaragást – mondta Kruzslicz István. Mindezek alapján 35 éves korában elhatározta, hogy jelentkezik a Képzőművészeti Főiskolára. Bekerült azok közé, akikkel elbeszélgettek munkáikat látva.

Kruzslicz István a természetet ábrázolja festményein. A szerző felvétele

Kruzslicz István a természetet ábrázolja festményein.
A szerző felvétele

– Végül azért nem vettek fel, mert már volt diplomám és munkahelyem. Így jelentkeztem a szegedi tanárképző főiskola rajz szakára, ahol 1981-ben kaptam meg rajztanári diplomámat – árulta el. Rajzot azonban sohasem tanított, viszont miután Kligl Sándor Szegedre költözött, rábízták a PMK szobrászkörének vezetését. A festéssel és a szobrászkodással 1980-ban 20 évre szakított, csak egy-két alkotást készített ez idő alatt. Levéltári munkája alatt ugyanis hely- és várostörténettel foglalkozott, könyveket szerkesztett.

– Négy éve vonultam nyugdíjba, akkor kezdtem újra aktívan festeni és szobrászkodni. Elsősorban az ember és a természet érdekel. Szeretek fotózni is, így készítettem városi fotóalbumot, és részt veszek a kerámiatábor munkájában is – tette hozzá.

Tárlatok

Kruzslicz István alkotásaiból az idén nyílt kiállítás a szolnoki Hild Galériában, jelenleg a vásárhelyi Németh László könyvtárban látható egyéni tárlata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!